Utolsó kommentek

  • Hobbiszakács: Teszt komment vagay miért vágja le a blog.hu Mormogi kommentjét a hobbiszakacs.blog.hu oldalon: O'Flaherty kifog egy halat. Méregeti: nem túl nagy, neki a fél fogára se... A hal váratlanul ( (2021.07.06. 07:39) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • Mormogi Papa: Hason ló lyókat kiványok én is. (2014.01.05. 13:30) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • Enchantée: Boldog új évet Nektek - ott is! :) (2014.01.03. 09:33) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • piszt-ráng: Két napig nem volt hálózatom és mire ÉBREDEK.Tény régen szóltam hozzá de mindig figyeltelek KÖSZÖNÖM az eddigi élményt! További jó főzőcskét. (2014.01.02. 22:50) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • α Ursae Minoris: Rendben, akkor követünk a régi/új blogodra. (2014.01.02. 12:12) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • "saját levében": Ó, csak ne aggódjatok, tapasztalatból mondom, hogy nagyon jól fogtok szórakozni továbbra is. Történetileg úgyis az az oldal volt előbb, és jó fotókban ott sem volt hiány. Engedelmetekkel: sajatleveb... (2014.01.02. 09:14) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • fiam: Boldog új évet kívánok! :) Sajnálom Skandit, üdvözlöm Hobbiszakácsot. A konyhaművészet nem az én asztalom - ez a Nándori torta megsütése után (pontosabban szemrevételezése és kóstolása után) is kitű... (2014.01.01. 17:21) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • cyan: Benéztem oda, elég régi poszt van kint....... Boldogabb új évet Mindenkinek! (2014.01.01. 17:15) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • Stegal: Sajnálni fogjuk e helyet páran. De hát mindennek oka van e világban. Boldog Új Évet kívánok, egyesek szerintem odaát is Skandizni fognak.. :-) (2014.01.01. 10:55) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • Mormogi Papa: Nekem ezt juttatta az eszembe: i508.photobucket.com/albums/s324/TheSoulVendor/Slade%20Blog/Coverspreadlarge.jpg (2013.12.31. 13:51) 2013 fényképeiből (6)
  • Utolsó 20

Címkék

70 - 300 mm objektiv (1) abba (1) ABBA Múzeum Stockholmban (1) ABBA the museum Stockholm (1) ABBA the Museum Stockholm (1) abra (1) Áfonya (1) agyaghadsereg (1) alfa romeo (1) älg (1) älggrundet (1) alice cooper (1) állatkert (1) állattemető (2) älskade stockholm (1) al bidyah mosque (1) andreas thorkildsen (1) Ankara (2) annie leibovitz (2) Argentin-Svéd (1) Argentina Sweden (1) articsóka (1) atlétika (1) Az ősz színei (1) A királyi család (1) A stockholmi sörfürdő (1) a virágnak megtiltani nem lehet (1) Bacon (1) bajusz (1) Ballada a költészet hatalmáról (1) Ballagás (1) Ballagás svéd módra (1) Barcelona (2) Békacomb (1) Benedek tojás (1) Bertalan (1) bikaviadal arab módra (1) Bimbós pöfeteg (1) Björn Ulvaeus (1) Black headed Gull (1) blohapiac (1) bogáncs (1) bo hansson (1) Brazil (1) brazil brazil (1) brunnsviken (1) Budapest (2) buggyantott tojás (2) buggyantott tojás fóliás batyuban (1) búvárok (1) cameraman (1) carduelis chloris (2) carl fredrik reuterswärd (1) centralstationen (1) Címkék (21) csilicsali csalavári csalavér (1) csirke (1) csontváz (1) csuka (1) Cukorkabátos vásári alma (1) dalarö (1) dámszarvas (1) dámvad (1) danderyd (1) Dankasirály (1) Dansk skepp 1670 (1) Delfin hátán (1) diamond league stockholm 2010 (2) Díjkiosztók (1) djurgården (1) djurkyrkogården i stockholm (2) DN Galan 2012 (1) drinápoly (1) Drottninggatan (1) dubai (2) dubai 2010 (1) dubai creek (1) edirne (1) edsviken (2) Edsviken öböl (1) Eggs Benedict (1) Elena Arzak (1) elsa beskow (1) énekes rigó (1) ennio morricone (1) erdei fekete meztelen csiga (1) Erzsébet tér (1) esterházy péter (1) Farkas (1) fekete tölcsérgomba (1) firenzei tojás (1) flash mob (1) fotografiska (1) fotografiska museet (1) fotomässan (1) fraxinus excelsior (1) fredrik reinfeldt (1) Friends Arena (1) fujairah (2) fujairah 2011 (1) Fülöp (1) fürdőváros (1) fütyik a homlokzaton (1) gaustatoppen (1) Geocaching (1) Gerebengomba (1) giftampuller (1) glad påsk (1) golf (1) göran hägglund (1) Göteborg (1) grand hotel (1) Grå Ulv (1) grönfink (2) güreş (1) haga park (1) Hagymát hagymával (1) halász (1) haparanda (1) Harangvirág (1) hardanger (1) Harisnyás Pippi karácsonya (1) Hattyú (1) hattyútojás (1) Hellasgärden (1) helyből távolugrás (1) hiúz (1) hőlégballon (1) homoki futórák (1) horgászszerencse (1) hormontúltengés (1) hotdog (1) Hötorget Stockholmban (1) húsvét (1) Hűvösvölgy (1) hydro (1) Ibra (2) idill (1) írásos párnahuzatok (1) jägareförbundet (1) Jakab (1) järv (1) jäsicken (1) JoAnn Tan (1) joghurt (1) juan torriente (1) julbock (1) Kapros tökfőzelék (1) karácsony (1) karácsonyi kecskebak (1) Karácsonyi vásár (1) kárókatona (1) kenneth mcarthur (1) képek a stockholmi gastro nordic vásárról (3) képes riport egy repülőgép bemutatóról (1) királyi palota (1) Kolbulle (1) koldus (1) Kolmården (2) korcsolya (2) kőrisfa (1) kormorán (1) korv med bröd (1) kovács zsolt (1) kristdemokraterna (1) Kullarna (2) kulturhuset (1) kungsträdgården (1) kutyavásár stockholmban (1) l (1) lazacivadék telepítése (1) Lazac Salmo salar (1) Légyölő galóca (1) Lehel piac (1) Leo Messi (1) Libamáj (1) Lionel Messi (2) loppmarknad (1) lotta lundgren (1) Lóverseny (2) lóverseny (1) lubok (1) Luca napi körmenet (1) lunchtime (1) magasugrás (1) mandzsúriai dió (1) maraton (1) marhapörkölt (1) medve (1) medvék (1) méregampulla (1) Messi (1) metró (1) midsommar (1) Mitt kök 2012 (1) mókusfa (1) mona sahlin (1) Myrorna (1) Nagykovácsi (1) nationaldagen (1) nehézvíz (1) Neme Endre (1) Neymar (1) Neymar Kassai Viktor (1) niké (1) Nikon 1 v2 (1) nils ericson (1) nk (1) non violence (1) Nordiska Kompaniet (1) nordiska kompaniet (1) Norrhamnsbadet (1) norvégia (1) No Pants Stockholm (1) Nuorssjo (1) Nyár (1) nyerőcsont (1) nyúlfa (1) nyúlfüle gomba (1) Octocopter (1) olajbirkózás (1) Ölbad (1) Ölbadet i Stockholm (1) om jag var din hemmafru eller hur man får en vardag att smaka som en lördag (1) operatőr (1) Örkény (1) oroszlán (1) orosz népi grafika (1) öster malma (1) otidea onotica (1) ötödik nyári olimpia 1912 (1) Panírozott stockholmi tojás (1) Paradicsom (1) pelle bergström (1) Pepe (1) Pettson és Findus (1) Pick (1) pride 2010 (4) Rákóczy út (1) råsunda stadion (1) rjukan (1) Rókagomba (1) Ronaldo (1) royal wedding (1) rozsomák (1) Sagrada Familia (1) sakkozók a széchenyi fürdőben (1) San Sebastian (1) sara russell (1) sashimi (1) Second hand (1) signspottning (1) sirály (1) sivatagszafari (1) skansen (5) Skansen (1) skarv (1) skraken (1) slottslaxen 2012 (1) sollentuna (1) Startgép (1) Stockholm (9) stockholm (48) stockholmi metró (1) stockholmi nyári olimpia (1) Stockholmi tojás (2) Stockholmsmässan Älvsjö (1) Stockholm Jubilee Marathon 2012 (1) Stockholm Jubileum Maraton (1) stockholm marathon 2011 (1) stockholm marathon 2012 (4) Stockholm Marathon 2013 (1) Stockholm Maraton (1) stockholm stadion (3) Stockholm Today (1) stockholm zombie walk (1) strandélet (1) striptease (1) strömmen (2) Studentflak Stockholm (1) svante weyler (1) Svédország (1) Svédország - Argentina (1) Svédország - Portugália (1) svédország magyarország mérkőzés (1) sweden brazil (1) szalmakecske (1) szellemrák (1) széncinkék (1) szent györgy (1) szent iván nap (1) Szigettenger (1) Szitakötő (1) szitakötő (1) Szürke gém (1) Täby galopp (2) Taksim tér Isztanbulban (1) taltrast (1) Tamás (1) tavasz (1) Tavirózsa (1) tengeri pisztráng (1) tinnsjö (1) Tisza (1) toldi (1) torkosborz (1) török (1) török görög barátság (1) tüntetés (1) turdus philomelos (1) tyson gay (1) uborkasaláta (1) usain bolt (1) utcakép (1) utsättning av 8000 laxar i stockholms ström (1) vadkan (1) Vásárcsarnok (1) vasárnapi ebéd (1) västerbron (1) victoria (1) villacsont (1) villamos stockholmban (1) Vinterbad (1) Vízibalett (1) Waxholm (2) wolverine (1) yağlı (1) zebu (1) Zenekar a Skansenben (1) zlatan (1) Zlatan (1) Zlatan Ibrahimovic (2) zöldike (2) Zombie Walk (1) zombik (1) Zombik (1) zsonglőr (1) Címkefelhő

Stockholmi tojás 2.0

2013.02.03. 09:17 :: skandikamera

SK-AZH_2520.jpg

A hagyományos módszerhez friss tojás alkalmas, melyet épp gyöngyözve forró, ecetes vízörvényben kell megfőzni. Akárhányszor próbáltam, félkeményre főtt tojássárgát halásztam ki a fehérjerojtokkal teli, ecetes gőzt eregető mocsárból. 

A batyus módszer másik előnye az, hogy válogatott finomságokat lehet a tojás mellé rakni.

Lépésről lépésre:

SK-AZH_2534.jpg

Bacont és fekete tölcsérgombát pirít

SK-AZH_2536.jpg

Olajozott fóliára rakja, sózza, borsozza

SK-AZH_2537.jpg

 tojást üt rá

SK-AZH_2543.jpg

Batyut posíroz öt percig

SK-AZH_2521.jpg

Mártogat

17 komment

Címkék: Bacon Stockholmi tojás fekete tölcsérgomba

A bejegyzés trackback címe:

https://skandikamera.blog.hu/api/trackback/id/tr15059808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2013.02.03. 18:08:17

Örülök, hogy észrevétlenül kezdünk visszasodródni Hobbiszakács birodalmába! Már majd' éhen haltunk!

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2013.02.03. 18:28:32

A szakácsok könyvében nagyszerű útmutatás található a hagyományos buggyantott tojás elkészítéséről. Én is így készítem.

Skandi, nem szeretted gyermekkorodban a tojáslevest? Én imádtam! A savanyú leves buggyantott tojással a legzseniálisabb. Úgyhogy én nem idegenkedem a savanyú íz és a buggyantott tojás összefüggéstől! Mi több, nekem így kerek.
Ez persze semmit nem jelent, aki nem szereti ezt az íz összefüggést, az főzi a buggyantottat stockholmi módra! :)

Istenien néz ki!

@"saját levében": Yes! :)

piszt-ráng 2013.02.04. 06:26:47

@nemvagyokmesterszakacs: Én a káposztalé leves alatt a savanyú levest értem .Savanyú káposzta levét ízesítem sonkalével és teszek bele amit akarok Pl.:sonkát, buggyantott tojást, virslit.Ha olyan kedvem van akkor mindenből egy kicsit.Ha Skandi féle buggyantott tojást teszek bele,nem lesz rongyos és a tálalásnál nekem nagyon számít.Számomra az ételnél 40 % a tálalás . Témánál maradva.Szenzációs a Skandihobbiszakács alkotása.Ez reggeli ,uzsona, vacsora fő fogásaként csodálatosan tálalható,nem beszélve arról,hogy a variációk halmazát nyitotta meg.Tojásnál a sárgája jellegzetesen kellemes ízű a fehérje jellegtelen,így olyan ízt adhatunk neki amilyent akarunk.

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2013.02.04. 17:38:45

@nemvagyokmesterszakacs: Három étel nevének a puszta említésétől borzadok össze: a köményleves, a pirított gríz és... igen, a tojásleves. A fizetésnap előtti ínséges napok ”eddmegételeinek” közös nevezője a jellegzetes kantinszag mellett az is volt, hogy a krumplifőzelékkel és a bablevessel ellentétben nem lehetett ízlelőgumókat elbolondító lilahagymával enni őket. Lehetett volna, de nem passzolt az ízviláguk. :-)

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2013.02.04. 17:47:04

@piszt-ráng: Örülök, hogy felhoztad a tálalás előnyeit. Buggyantottban legtöbbször félárbócosra és félkeményre sikerült tojást ettem. A receptekben olvasom, hogy tálalás előtt ollóval vagdossuk róluk a rojtokat.

Batyuban sorozatban gyártom a szimmetrikus, és az "épp jó állagú gombócokat". (Igaz, hogy a Zasszony egy ideje nem akar hallani róluk.)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2013.02.04. 18:38:49

@skandikamera: Én mindhármat kedvelem!
Persze a San Danielle sonka mellett, de nem előtt, vagy után. De említhetném a beluga kaviárt, vagy a Benedek tojást. Talán ezért is érzek magamban belső biztatást, hogy nem vagyok részrehajló gasztronómiai észosztó! :)

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2013.02.04. 19:15:08

@nemvagyokmesterszakacs: A gyermekkor élményei meghatározók. A pirított gríz néha túlpirult, a köményleves pedig a betegséget is eszembe juttatja. Erőleves híján néha azt kaptam :-) A tojásleves talán a rántás miatt nem szerettem. Érdekes módon a tökfőzeléket és a répafőzeléket imádtam, az utóbbit a mellé kapott tócsni miatt.

Ma bundáskenyeret vacsoráztam. Sózva, egy pohár kefirrel. Utólag elgondolva sóskafőzelékkel még jobb lett volna :-)

Írtam/mondtam már, hogy Bpesten az utóbbi 5-10 évben a legfinomabbat a Főzelékfalóban ettem?

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2013.02.04. 19:20:07

Akkor az ebédemet is bevallom: olajos tonhalkonzerv sok citromlével, és friss baguettevel. Jártam a polcok között, megláttam, és eszembe jutott, hogy réges-régen fejedelmi vacsorának számított. Ettől még a tonhalak nem halnak ki :-)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2013.02.04. 19:31:35

@skandikamera: Ezek szerint nagyanyáim túl jól főztek, mert a gríz nem pirult túl, és a rántás sohasem volt sok sem a levesben, sem a főzelékben. Főleg, hogy többet csak habarással készítettek. Viszont innen vettem a tudományt is ... :)
Én mindenevő vagyok, csak egy a lényeg, legyen jól elkészítve! :)
Mintha ezt elsütöttem volna már az oldalaidon ... :)

(Tonhal is jöhet, nálam mostanság is fejedelmi étek! :)

nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/06/mikor-lenne-salataszezon-ha-nem-most.html

nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/05/tonhalsalata.html

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2013.02.04. 20:12:21

@nemvagyokmesterszakacs: Ismétlés a tudás nagyanyja :-) Akkor a rántás a ludas, emlékszem, hogy barna volt, a szagát is érzem :-( És, hogy hideg vízzel kellett felereszteni. Annak az ízét lehetett hagymával "elbolondítani". (Én habarással vagy creme fraichevel dúsítom a dúsítanivalót.)

Régen az újsonsült fiatalasszonytól - naiv képet vágva - meg szokták kérdezni, hogyan szereti a férje: rántva vagy eresztve?
:-))

cyan 2013.02.04. 21:12:49

@skandikamera: hasonlóképp. Mormogiéknál ezek szerint pont fizetésnap előtt lehettem rendszeresen, mert anyukája előszeretettel főzte a köménymaglevest, hol buggyantott tojással, hol pirított kenyérkockával. Megettem, mert jólnevelt voltam, de nem tartozik mai nap sem a kedvenceim közé. Mi több, amióta a fakanál az én kezemben van, soha, de soha nem főztem rántott levest.
Mormogi, végülis kiderült, mi lehetett a suhantott leves? Vékony rántáson a rántott leves?

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2013.02.04. 21:15:43

@cyan: Azokat a rémes, pirított kenyérkockákat sikerült elfejtenem... erre most... :-(

:-))))))))

cyan 2013.02.04. 21:17:45

@skandikamera: Bocsi, de nekem is ez a rántott leves hozta fel a felszínre. Hja, az erdélyi ősök....

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2013.02.04. 21:25:23

@cyan: "Hja, az erdélyi ősök.... "

Lehet benne valami... :-)

(Most már nem változok vissza Skandivá, hanem bontok egy sört, és leülök a Tv elé. Ha el nem felejtem...)

:-))

Jó éjt!

piszt-ráng 2013.02.05. 06:05:36

@skandikamera: Hát igen"a Zasszony egy ideje nem akar hallani róluk) koleszterin meg egyéb mellékhatások,meg a jóbol is megárt a sok!!

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2013.02.05. 20:06:25

Persze mindenkinek megvan a maga emléke története, kinek ilyen, kinek olyan.
Én úgy tudom, hogy a rántást "is" a franciák találták fel, és még mindig ők a csúcsgasztronómia atyjai, ahogyan a Bocuse d'Or a jelenkorban is tükrözi.
Továbbra is azt tartom, hogy mindennek az a lelke, hogy jól kell csinálni. A rántást és a tojáslevest is. Ahogyan bármilyen más ételt, vagy eljárást.
Gyermekkorom egyik kedvenc levese, melyet számtalanak barátnőmnek szoktam "házon kívül" is megfőzni, ha tápláló diétára szorulnak, mondjuk egy mandula műtét kapcsán:
nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2010/10/leves-vagy-gyogyir-fokhagymas.html

Már gyermekkoromban sem szórt bele nagyanyám szárított kenyérkockát, lehet, hogy ezért nem ment el tőle a kedvem ...

Vagy egy másik gyermekkori levesélmény, mely minden karalábé szezonban az asztalra kerül:

nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2010/09/retro-kajak-kicsit-maskepp-avagy-hogy.html

A panírozott tojásra visszatérve pedig, nincs új a nap alatt, Skandi nyitott kapukat dönget!
Nálam mindenképpen! :))
süti beállítások módosítása