Utolsó kommentek

  • Hobbiszakács: Teszt komment vagay miért vágja le a blog.hu Mormogi kommentjét a hobbiszakacs.blog.hu oldalon: O'Flaherty kifog egy halat. Méregeti: nem túl nagy, neki a fél fogára se... A hal váratlanul ( (2021.07.06. 07:39) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • Mormogi Papa: Hason ló lyókat kiványok én is. (2014.01.05. 13:30) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • Enchantée: Boldog új évet Nektek - ott is! :) (2014.01.03. 09:33) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • piszt-ráng: Két napig nem volt hálózatom és mire ÉBREDEK.Tény régen szóltam hozzá de mindig figyeltelek KÖSZÖNÖM az eddigi élményt! További jó főzőcskét. (2014.01.02. 22:50) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • α Ursae Minoris: Rendben, akkor követünk a régi/új blogodra. (2014.01.02. 12:12) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • "saját levében": Ó, csak ne aggódjatok, tapasztalatból mondom, hogy nagyon jól fogtok szórakozni továbbra is. Történetileg úgyis az az oldal volt előbb, és jó fotókban ott sem volt hiány. Engedelmetekkel: sajatleveb... (2014.01.02. 09:14) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • fiam: Boldog új évet kívánok! :) Sajnálom Skandit, üdvözlöm Hobbiszakácsot. A konyhaművészet nem az én asztalom - ez a Nándori torta megsütése után (pontosabban szemrevételezése és kóstolása után) is kitű... (2014.01.01. 17:21) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • cyan: Benéztem oda, elég régi poszt van kint....... Boldogabb új évet Mindenkinek! (2014.01.01. 17:15) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • Stegal: Sajnálni fogjuk e helyet páran. De hát mindennek oka van e világban. Boldog Új Évet kívánok, egyesek szerintem odaát is Skandizni fognak.. :-) (2014.01.01. 10:55) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • Mormogi Papa: Nekem ezt juttatta az eszembe: i508.photobucket.com/albums/s324/TheSoulVendor/Slade%20Blog/Coverspreadlarge.jpg (2013.12.31. 13:51) 2013 fényképeiből (6)
  • Utolsó 20

Címkék

70 - 300 mm objektiv (1) abba (1) ABBA Múzeum Stockholmban (1) ABBA the museum Stockholm (1) ABBA the Museum Stockholm (1) abra (1) Áfonya (1) agyaghadsereg (1) alfa romeo (1) älg (1) älggrundet (1) alice cooper (1) állatkert (1) állattemető (2) älskade stockholm (1) al bidyah mosque (1) andreas thorkildsen (1) Ankara (2) annie leibovitz (2) Argentin-Svéd (1) Argentina Sweden (1) articsóka (1) atlétika (1) Az ősz színei (1) A királyi család (1) A stockholmi sörfürdő (1) a virágnak megtiltani nem lehet (1) Bacon (1) bajusz (1) Ballada a költészet hatalmáról (1) Ballagás (1) Ballagás svéd módra (1) Barcelona (2) Békacomb (1) Benedek tojás (1) Bertalan (1) bikaviadal arab módra (1) Bimbós pöfeteg (1) Björn Ulvaeus (1) Black headed Gull (1) blohapiac (1) bogáncs (1) bo hansson (1) Brazil (1) brazil brazil (1) brunnsviken (1) Budapest (2) buggyantott tojás (2) buggyantott tojás fóliás batyuban (1) búvárok (1) cameraman (1) carduelis chloris (2) carl fredrik reuterswärd (1) centralstationen (1) Címkék (21) csilicsali csalavári csalavér (1) csirke (1) csontváz (1) csuka (1) Cukorkabátos vásári alma (1) dalarö (1) dámszarvas (1) dámvad (1) danderyd (1) Dankasirály (1) Dansk skepp 1670 (1) Delfin hátán (1) diamond league stockholm 2010 (2) Díjkiosztók (1) djurgården (1) djurkyrkogården i stockholm (2) DN Galan 2012 (1) drinápoly (1) Drottninggatan (1) dubai (2) dubai 2010 (1) dubai creek (1) edirne (1) edsviken (2) Edsviken öböl (1) Eggs Benedict (1) Elena Arzak (1) elsa beskow (1) énekes rigó (1) ennio morricone (1) erdei fekete meztelen csiga (1) Erzsébet tér (1) esterházy péter (1) Farkas (1) fekete tölcsérgomba (1) firenzei tojás (1) flash mob (1) fotografiska (1) fotografiska museet (1) fotomässan (1) fraxinus excelsior (1) fredrik reinfeldt (1) Friends Arena (1) fujairah (2) fujairah 2011 (1) Fülöp (1) fürdőváros (1) fütyik a homlokzaton (1) gaustatoppen (1) Geocaching (1) Gerebengomba (1) giftampuller (1) glad påsk (1) golf (1) göran hägglund (1) Göteborg (1) grand hotel (1) Grå Ulv (1) grönfink (2) güreş (1) haga park (1) Hagymát hagymával (1) halász (1) haparanda (1) Harangvirág (1) hardanger (1) Harisnyás Pippi karácsonya (1) Hattyú (1) hattyútojás (1) Hellasgärden (1) helyből távolugrás (1) hiúz (1) hőlégballon (1) homoki futórák (1) horgászszerencse (1) hormontúltengés (1) hotdog (1) Hötorget Stockholmban (1) húsvét (1) Hűvösvölgy (1) hydro (1) Ibra (2) idill (1) írásos párnahuzatok (1) jägareförbundet (1) Jakab (1) järv (1) jäsicken (1) JoAnn Tan (1) joghurt (1) juan torriente (1) julbock (1) Kapros tökfőzelék (1) karácsony (1) karácsonyi kecskebak (1) Karácsonyi vásár (1) kárókatona (1) kenneth mcarthur (1) képek a stockholmi gastro nordic vásárról (3) képes riport egy repülőgép bemutatóról (1) királyi palota (1) Kolbulle (1) koldus (1) Kolmården (2) korcsolya (2) kőrisfa (1) kormorán (1) korv med bröd (1) kovács zsolt (1) kristdemokraterna (1) Kullarna (2) kulturhuset (1) kungsträdgården (1) kutyavásár stockholmban (1) l (1) lazacivadék telepítése (1) Lazac Salmo salar (1) Légyölő galóca (1) Lehel piac (1) Leo Messi (1) Libamáj (1) Lionel Messi (2) loppmarknad (1) lotta lundgren (1) Lóverseny (2) lóverseny (1) lubok (1) Luca napi körmenet (1) lunchtime (1) magasugrás (1) mandzsúriai dió (1) maraton (1) marhapörkölt (1) medve (1) medvék (1) méregampulla (1) Messi (1) metró (1) midsommar (1) Mitt kök 2012 (1) mókusfa (1) mona sahlin (1) Myrorna (1) Nagykovácsi (1) nationaldagen (1) nehézvíz (1) Neme Endre (1) Neymar (1) Neymar Kassai Viktor (1) niké (1) Nikon 1 v2 (1) nils ericson (1) nk (1) non violence (1) nordiska kompaniet (1) Nordiska Kompaniet (1) Norrhamnsbadet (1) norvégia (1) No Pants Stockholm (1) Nuorssjo (1) Nyár (1) nyerőcsont (1) nyúlfa (1) nyúlfüle gomba (1) Octocopter (1) olajbirkózás (1) Ölbad (1) Ölbadet i Stockholm (1) om jag var din hemmafru eller hur man får en vardag att smaka som en lördag (1) operatőr (1) Örkény (1) oroszlán (1) orosz népi grafika (1) öster malma (1) otidea onotica (1) ötödik nyári olimpia 1912 (1) Panírozott stockholmi tojás (1) Paradicsom (1) pelle bergström (1) Pepe (1) Pettson és Findus (1) Pick (1) pride 2010 (4) Rákóczy út (1) råsunda stadion (1) rjukan (1) Rókagomba (1) Ronaldo (1) royal wedding (1) rozsomák (1) Sagrada Familia (1) sakkozók a széchenyi fürdőben (1) San Sebastian (1) sara russell (1) sashimi (1) Second hand (1) signspottning (1) sirály (1) sivatagszafari (1) Skansen (1) skansen (5) skarv (1) skraken (1) slottslaxen 2012 (1) sollentuna (1) Startgép (1) stockholm (48) Stockholm (9) stockholmi metró (1) stockholmi nyári olimpia (1) Stockholmi tojás (2) Stockholmsmässan Älvsjö (1) Stockholm Jubilee Marathon 2012 (1) Stockholm Jubileum Maraton (1) stockholm marathon 2011 (1) stockholm marathon 2012 (4) Stockholm Marathon 2013 (1) Stockholm Maraton (1) stockholm stadion (3) Stockholm Today (1) stockholm zombie walk (1) strandélet (1) striptease (1) strömmen (2) Studentflak Stockholm (1) svante weyler (1) Svédország (1) Svédország - Argentina (1) Svédország - Portugália (1) svédország magyarország mérkőzés (1) sweden brazil (1) szalmakecske (1) szellemrák (1) széncinkék (1) szent györgy (1) szent iván nap (1) Szigettenger (1) szitakötő (1) Szitakötő (1) Szürke gém (1) Täby galopp (2) Taksim tér Isztanbulban (1) taltrast (1) Tamás (1) tavasz (1) Tavirózsa (1) tengeri pisztráng (1) tinnsjö (1) Tisza (1) toldi (1) torkosborz (1) török (1) török görög barátság (1) tüntetés (1) turdus philomelos (1) tyson gay (1) uborkasaláta (1) usain bolt (1) utcakép (1) utsättning av 8000 laxar i stockholms ström (1) vadkan (1) Vásárcsarnok (1) vasárnapi ebéd (1) västerbron (1) victoria (1) villacsont (1) villamos stockholmban (1) Vinterbad (1) Vízibalett (1) Waxholm (2) wolverine (1) yağlı (1) zebu (1) Zenekar a Skansenben (1) Zlatan (1) zlatan (1) Zlatan Ibrahimovic (2) zöldike (2) Zombie Walk (1) zombik (1) Zombik (1) zsonglőr (1) Címkefelhő

Készül az ebéd

2012.05.13. 11:26 :: skandikamera

 

 

72 komment

Címkék: uborkasaláta marhapörkölt vasárnapi ebéd

A bejegyzés trackback címe:

https://skandikamera.blog.hu/api/trackback/id/tr664505272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2012.05.13. 13:06:00

Talán csak nem hagyományos, "hazai menü" készül?! Nocsak, nocsak! :D

Elég jól néz ki, csakhogy feladtad a sovány kosztot! :))

Attilajukkaja 2012.05.13. 14:15:47

Skandi is tud fozni? ;o)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.13. 14:51:19

@nemvagyokmesterszakacs: Láttunk már olyat e körökben, hogy valaki megfőzte, megterítette, feladta - de nem ette :-)

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2012.05.13. 16:05:06

@nemvagyokmesterszakacs: Na szóval, izé... hát néha ilyesmit is kell főzni/enni, salátával nem működik sokáig a motor :-)

Mondanom sem kell, hogy a fiam a lábost is kitörölte :-)

Attilajukkaja 2012.05.13. 17:31:50

@Mormogi Papa:
"valaki megfőzte, megterítette, feladta - de nem ette"
En tipikusan ilyen vagyok. Szuleimnek Anyak Napjara boeuf bourguignon-t csinaltam, ami a mi vorosboros marhaporkoltunk, picit franciasan. Nagyon szeretik, de en meg a sojat sem nagyon kostolom meg.

@skandikamera:
"salátával nem működik sokáig a motor"
De azert az is volt hozza!!! :o)
Nalunk max egy ecetes/tejfolos ubisali dukalt volna melle.

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2012.05.13. 17:44:18

@skandikamera: Nem, nem kell mondanod! :D

@Mormogi Papa: Tudod, az Édesapám mondogatta gyerekkoromban, hogy kétféle ember létezik: aki nyíltan és, aki sutyiban dúrja az orrát! :))
Bocsánat, hogy éppen ebédkészítés közben sütöttem el, de a mondás így szól ... :)

@Attilajukkaja: Én úgy látom a képen is ubisali van, ráadásul pirospaprikával megszórva. A tejföl pedig a pöri mellé került, ami nagyon rendben is van! :)

Attilajukkaja 2012.05.13. 18:26:38

@nemvagyokmesterszakacs:
"a képen is ubisali van"
Igazad van! En elsore valami masnak, jegsalata-salatanak vagy minek neztem! Nem figyeltem jol oda. Nalunk neha ebbe is kerul tejfol. Es persze fokhagyma.
Tudod mi a halalom? Amit a legtobb vendeglos elkovet: agyoncukrozza az uborka- vagy kaposztasalatat. Arrrhhhhh!

"aki nyíltan és, aki sutyiban dúrja az orrát!
Oregkoromra mar inkabb a fenekemet vakarom, minthogy az orromat piszkaljam.:o) Tenyleg van olyan, hogy valaki csak megfozi a kajat, de bele sem kostol! Igaz, azert neha belekostolok a szaftjaba, de csak ha muszaj. Mert az olyan a fozesnel, mint egy vervetel a korhazban: egy inci-fincibol is felmered az alany egesz allapotat. Abbol tudod meg, hogyan mentsd meg az eletet/az eletedet! :o))))

Bartush 2012.05.13. 18:28:04

Nagyon guszta! :-) Ez a tejfölt eszünk a pörkölthöz nekem nagyon új, nálunk soha nem volt szokás.

Attilajukkaja 2012.05.13. 20:00:30

@Bartush:
Hat paprikast ettel-e mar? Mert nekem az a tejfolos porkolt. :o)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2012.05.13. 22:17:57

Nyamiiii! Tegnap ettem bogrács marhapörit, ma meg nokedlit, de már csak gombával. Ubisali helyett meg savanyított patisszont. Így is ér? :)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.13. 23:31:14

@Attilajukkaja: Mint a borkóstoló, aki kiköpi? Esetleg öblít is? :-)

Attilajukkaja 2012.05.13. 23:42:21

@Mormogi Papa:
Gonoszak vagytok velem! :o) Nem kopom ki a porkoltet,...csak nem eszem meg. Viszont a szeretteimnek barmikor elkeszitem. Mar ugyis csak nehany evig elnek,...ez az elet rendje. :o/

@Enchantée:
"Tegnap ettem bogrács marhapörit"
Buli volt? Meselj!!!!!
Savanyitott patiszonhoz nagyon sokat kell inni, hogy jonak erezd! :o))))))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.13. 23:53:09

@Attilajukkaja: Nem gonoszkodásnak szántam :-)
Minden tiszteletem - nekem már nincsen módomban ilyesmit adni.
Egyébként egyre több salátát eszem. Sajnos az én ízlésemnek jobban megfelelő olajos-savanyú salátákat itthon kevesebben készítik-szeretik. Nekem is vicces kicsit az édes változat.
Viszont rémálmom az édi-bédi főúr, akinek hiába mondom: kérek hozzá uborkasalátát.
- Igen, egy ubisali rendel... - válaszolja.
(Mintha nem tudnám, mit rendeltem :-P)
(Lásd még: gombapöri... szerencsére vannak még olyan ételek, amiknek nincsen rózsaszínű nevük. Otthon hívja, aminek akarja - de mikor ügyfél vagyok, akkor ne nyafogjon!)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2012.05.14. 08:07:22

@Mormogi Papa: Szóval, a halálom az ubisalizás és a pörizés, meg a megyek Olaszba ... :D
Szerintem otthon is beszéljünk normálisan, legalábbis én a gyerekeket is állandóan korholom, hogy ne tegyék magukévá az éppen trendi szlenget túl mélyen ...
Igazán nem jellemző rám, most valahogyan a tréfálkozás hozta ki belőlem ezt a két rémes kifejezést. Így egyszer jól esett leírni. :))
Ugyanakkor a csúcs ilyen szószerkezetet éppen tőled hallottam, persze elrettentés céljából említetted, és ez a szülcsi-felcsi ... amikor eszembe jut, akkor az is, hogy milyen nagy az Isten állatkertje! :D

@Attilajukkaja: Nos, a trendibb az, hogy a hölgyek megfőzik a "rendes" húsételeket és nem esznek belőle. Csak a család.
Én a kakukktojás vagyok, aki a több száz sacher tortából nem ettem még soha, amit megsütöttem. Az elgondolkodtató csak az, hogy ezt jobban furcsálják, mint azt, ha a pörköltöt nem enném. Pedig mivel különb egy sacher torta, mint egy pörkölt bármilyen szempontból?
Mennyivel egészségesebb vagy normálisabb dolog édességet enni, húst meg pörkölt típusú húsételeket pedig nem?
Felőlem mindenki azt eszik, amit szeret és akar, de én nem bánom, hogy inkább húsételekre van gusztusom mint édességekre, különös tekintettel a tortákra és süteményekre.

Attilajukkaja 2012.05.14. 09:43:15

@Mormogi Papa: @nemvagyokmesterszakacs:
"Nem gonoszkodásnak szántam :-)"
Tudom, tudom. :o)
"rémálmom az édi-bédi főúr"
Nalunk a pirburg es a pa'rka'p vonult be kicsit gunyorosan a szotarunkba, de vendegloben meg sosem mertem hasznalni rendeleskor. :o))))
Erdekes, de a kovi ubi, ubi sali vagy a pöri nem zavar annyira. Talan mert vendegloben nem/sem eszem pörit vagy ubi salit.

"szerencsére vannak még olyan ételek, amiknek nincsen rózsaszínű nevük."
Van, akinek jol all a rozsaszin. De abban igazad van, hogy egy profi pincer ne affektaljon. Mert az o szajabol ez tenyleg rosszul hangzik.

"Mennyivel egészségesebb vagy normálisabb dolog édességet enni, húst meg pörkölt típusú húsételeket pedig nem?"
Nem hiszem, hogy egeszsegesebb lenne. En egyiket sem szeretem. Se hust, se edesseget nem eszem, de mindkettot szivesen elkeszitem.
Amugy is hadilabon allok ezzel az egeszseges taplalkozas orulettel. Szerintem ez hulyeseg. Ugy gondolom csak egeszseges eletmodrol beszelhetunk, mert a szalonna is lehet egeszseges, ha utana "lemozgod". En csak azt tudom, hogy a nagyszuleim remesen egeszsegtelenul taplalkoztak (ha volt mit enniuk!), de kaszalni, aratni salatan nem lehetett. Tuleltek ket vilaghaborut, hatszori otthonszulest, es nehany diktaturat. Nagymamam 87 evesen hunyt el. O volt a 13 testver kozul, aki a legfiatalabban ment el. Tobb novere es battya is tulelte.

"én nem bánom, hogy inkább húsételekre van gusztusom mint édességekre"
En sem banom. :o) Szerintem is mindenki egye azt, amit szeret,...es amit a szervezete elvisel. Az enyem sajnos nincs joban a husokkal.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.14. 11:06:02

@nemvagyokmesterszakacs: Nem csak nagy, de túl alacsonyak a kerítései is :-)))
@Attilajukkaja: A "pirburg" meg a "párkáp" az esetleg lehet még praktikus rövidítés - olyasmi, mint amiket a bevásárlólistámra írok :-) KV, PZs, Krcuk... A kivétel az az "Árpaszörp" :-)))
Ami a "Koviubu et orbi" -t illeti :-))) ott az "áthallás" a mulatságos.
Az egészséges életmód elvben nem rossz dolog, ám éppen csak arról nem beszélnek soha, ami a legfontosabb lenne. TAlán már leírtam, de nem lehet elégszer.
Egykor orvostanhallgató szobatársam mesélte (másfél évig béreltünk szobát együtt, sajnáltam, hogy elment - jókat beszélgettünk irodalomról, művészetekről... Pannonhalmán végzett :-) hogy egy ízben egy prof mutatott nekik egy preparátumot.
- Nézzék meg alaposan ezt a tüdőt. Ez itt kérem egy hatvan év feletti, naponta másfél doboz cigarettát elszívott falusi ember tüdeje. Nézzék ezt a fekete trutyit, ami az oldat aljára ülepedett belőle !
A medikusok és medikák persze szörnyülködtek rendesen. A prof most mutatott egy másik preparátumot. Az még feketébb, még trutyisabb volt az előzőnél - borzalmas.
- Most pedig ezt nézzék meg alaposan. Ez kérem egy negyvenes, életében soha egy szál cigarettát el nem szívott városi ember tüdeje!
(Nem emlékszem persze szóról szóra mindenre, és most már meglehetősen jól esik, hogy sikerült leszoknom vagy harminc évnyi bagózás után - de tanulságos. Amint az is, hogy a leszokást követően a testtömegem 60-ról 83 körülire ment fel - és ezt viszoint alaposan megérzem :-( )

Attilajukkaja 2012.05.14. 12:00:15

@Mormogi Papa:
"A kivétel az az "Árpaszörp" "
:o))) Ezen jot rotyogtem! Apropo, a rotyoges szot ki erti? Es ki nem erti felre? Mert semmi koze a rotyihoz.

"Az egészséges életmód elvben nem rossz dolog, ám éppen csak arról nem beszélnek soha, ami a legfontosabb lenne. "
Es mi a legfontosabb?
Az egeszseges eletmoddal semmi bajom, csak az egeszseges etkezes fogalmat nem tudom beazonositani. Szerintem az ilyesmi nagyon is szemelyreszabott.
Ugy tunik, nem idevalo dolog a gazdasagi GDP-rol szolni. De a multkor olvastam, hogy egy orszag joletet nem is ezzel kellene merni, hanem GNH-ban (Gross National Happiness), mert az emberek joerzese szamit igazan, ami nincs igazan osszefuggesben a gazdasagi novekedessel.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.14. 12:28:10

@Attilajukkaja: Arra gondolok, hogy az egészségünket nem kis mértékben olyan hatások befolyásolják, amiken változtatni jóval nehezebb - és sok esetben sokkal többe is kerülne a költségvetésnek, mint egy-egy dohányzásellenes; vagy szűrővizsgálatot propagáló (de elő nem író) reklámfilm elkészítése.
Városban lakni ugye eleve egészségtelenebb, ezen belül panelben, faluházban szerintem a legrosszabb. A környezeti ártalmak felsorolása hosszabb lenne, mint az Avatar stáblistája :-P
Jórészt fogalmunk sincs róla, mit eszünk - mivel etetnek minket. (Most konkrét értelemben :-P) A víz minőségét meg hol mérik? Érzésem szerint nem mennek ki mondjuk a belső kerületek száz éves lakóházaiba mintáért. Pedig nálunk is ólomcsöveken jön a wasser...
A levegőről meg jobb nem beszélni. Amint az utcák állapotáról sem. Így valahogy.

Attilajukkaja 2012.05.14. 12:40:07

@Mormogi Papa:
"túl alacsonyak a kerítései is"
Szerintem nektek sajat meretu keriteseitek vannak.
Nekem ezek picit magasak.

Attilajukkaja 2012.05.14. 13:04:41

@Mormogi Papa:
"egészségünket nem kis mértékben olyan hatások befolyásolják, amiken változtatni jóval nehezebb"
Egyetertek.
Na es?
Ha viszont a nagyvarosainkban nem lehet egeszsegesen elni, akkor mit hulyeskedunk azzal, hogy a cekla milyen nagy mennyisegben halmozza fel a nehezfemeket?
A lenyeg, hogy megmergeztuk a kornyezetunket. Ehhez kell alkalmazkodnuk. A biogazdalkodas egy kedves, de inproduktiv probalkozasnak bizonyult.
Igy nehez az egeszsegrol beszelni....

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2012.05.14. 13:08:13

@Attilajukkaja: Az egészséges étkezés korral és a korszakkal változik. Ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik zsíroskenyéren nőtt fel. Ha a zsír ártana, akkor ez a korosztály már kipusztult volna. A szalicílt a télire eltett kompótokkal vettük be, a DDT-ét pedig krumpliba és zöldségbe bújtatva. Csak a permetezett gyümölcs nem volt nyüves, az "ökológikusan" termelt igen, na melyiket választottuk? Ebéd előtt pálinkával koccintottunk, utána ki hosszú, ki pedig rövid lépéssel koronázta meg a vasárnapot.

Attilajukkaja 2012.05.14. 13:31:49

@skandikamera:
Ez mind igaz. Mint az is, hogy ennel a generacional nott meg szignifikansan a rakos megbetegedesek aranya is.
Ugyanakkor, a vegyszermentes gazdalkodasban nem igen hiszek.
"Ha a zsír ártana, akkor ez a korosztály már kipusztult volna."
Miert? Szerinted a korosztalyod/korosztalyom eppen mit csinal?

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2012.05.14. 14:21:15

@Attilajukkaja: Éppen most? Vagy úgy általában?
:-)
Amikor valamiféle akcióban-kezdeményezésben kell résztvenni - lakótelepen, a munkában, a sportegyesületben, szórakozásban - akkor a legfiatalabbak közé tartozom. Fiatalok ilyesmire ritkán mozdulnak. A mai "degenerációnak" :-) nincs ereje-ideje-kedve hozzá, pedig salátát eszik a számítógép mellett. (Kiütést kap a naptól, a kutyától a parlagfűig mindenre allergiás.) Miközben az egykor agyonkábszerezett, 6o-7o éves popsztárok még mindig megtöltenek egy stadiont...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.14. 14:35:00

Való igaz: a Gép-et kifeledém :-)))

Szóval inkább v3egaszert a vegyszer helyett? A témára választ adott két filmecske is: az egyik egy rajzfilm volt, azt nem teláltem, viszont nemrégen ismételték a másikat:
www.youtube.com/watch?v=OF4fJbEvKF4

A "kedves, de inproduktív" addig marad az, amíg az ételeket a mamutcégektől vagyunk kénytelenek beszerezni. Ha így állunk hozzá, sohase lesz változás - és esetleg valóban "hetedíziglen" fogunk meglakolni a "kényelmes" bevásárlóközpontok miatt. Ennek a rákos megbetegedések csak elenyésző hányadát teszik ki.
Na de mikor már a gyógyítás is az üzletről szól, ne várjunk korrekt adatokat sehonnét :-P

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.14. 14:36:06

@Mormogi Papa: ...vegyszert a vegyszer helyett... elütöttem :-(

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.14. 15:14:19

Hát egészen mást találtam :-)
www.youtube.com/watch?v=9c_HwFBS9qc

Ennek a filmnek talán éppen az a tanulsága, hogy amit a világ végén keresünk, az gyakran ott van az orrunk előtt, csak éppen nem vesszük észre :-)

Csak azt tudnám, hol tanult meg ilyen jól - úszni :-)))

Attilajukkaja 2012.05.14. 15:19:22

@skandikamera:
"Éppen most? Vagy úgy általában?"
A kipusztulasra gondoltam, mert eppen arrol volt szo. :o) A korosztalyom eppen ezt vegzi. Na jo, az atlageletkor emelkedik, de a koreimben levo otvenesek viszont hullanak, mint a legyek.

"salátát eszik a számítógép mellett. (Kiütést kap a naptól, a kutyától a parlagfűig mindenre allergiás"
Igen, nagyon jo leiras. A parom ilyen. Vagy majdnem ilyen. Akarmilyen hulyen is hangzik a leiras, de o tenyleg sokat szenved a parlagfutol,...a szamitogep mellett. Az allatszorre szerencsere nem allergias, mert akkor nekem annyi lenne. Neeeem, nem azert! Sokszor megyek haza macskaszorrel a pulcsimon.

"az egykor agyonkábszerezett, 6o-7o éves popsztárok még mindig megtöltenek egy stadiont"
Azert kozuluk is elhullot mar egy par. De tenyleg egy talany, hogy Bob Dylant vagy Keith Richardsot milyen anyag tarja meg ossze!?

@Mormogi Papa:
"A "kedves, de inproduktív" addig marad az, amíg az ételeket a mamutcégektől vagyunk kénytelenek beszerezni"
Ezzel nem vitatkozom. Csakhogy egyre inkabb a mamutcegektol szerzunk be mindent. Ez ellen persze lehet rugkapalni,...de felesleges. En sem a multiknak drukkolok, csak nem latok mas gazdasagos alternativat. Ez nem egy politikai allasfoglalas, csak egy viziom a jovo gazdasagarol.

Attilajukkaja 2012.05.14. 15:30:48

@Mormogi Papa:
A Kis Vakond tenyleg nagyon aranyos,... de nekem jobban bejon Dr. Bubo. Talan mert felnottem. Vagy a ket Jozsef miatt (Romhamyi es Nepp).
www.youtube.com/watch?v=WcWS59YLHDI

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2012.05.14. 16:01:35

@Attilajukkaja: Egy kedves barátom kisfiának egyéves szülinapi bulijában voltam. :)
Magamat is megleptem azzal, hogy savanyúként megeszem a patisszont, de ahogy mondtam, elsőre nem mondok nemet rá, míg meg nem kóstolom, és bejött, nagyon finom! :)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.14. 16:09:36

Romhányitól "A majom búcsúbeszéde társaihoz emberré válása alkalmából"
No, erre se került volna sor, ha nem kapálódzott volna a fán lakás ellen :-P

Megint eszembe jut néhány jóslat... egykor ugye azt jósolták, hogy London azért lesz élhetetlen úgy 1950 körül (a jóslat korábbi volt :-) mert az utcákat több méter vastagságban borítja majd a megsűrűsödött közlekedés elkerülhetetlen velejárója - a lócitrom...
:-)))
Nem is beszélve (későbbről) Gill Bates halhatatlan "akinek nem elég a 16 kilobájt memória..." kezdetű mondata.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.14. 16:11:28

@Enchantée: És rántva próbáltad már ? :-)
Még édesanyám próbálta ki, mikor először megjelent a hazai piacon - talán a hatvanas évek végén :-)

Attilajukkaja 2012.05.14. 16:41:06

@Enchantée:
"nagyon finom! "
Ah! En meg csak poenkodni akartam a beirasommal. Ne vegyel mindig komolyan!" :o)
Anyukameknak sokaig volt kertje, es ott mindenfele dolog termett. Olyan is, amit ma hiaba keresek a piacokon (pl. mangold). Csillagtokot (patiszont) is termesztettek. Nagyon szeretem rantva vagy porkoltnek. De toltve is jo.
A lenyeg, hogy osszel, amikor a gazda (Edesapam) latta, hogy a zoldseg mar nem erik be, savanyitotta. Igy keletkezett az egyik kedvencem, a savanyu zold paradicsom is. Na jo, ezt nem Edesapam talalta ki, de kicsire nem adunk! Azt ma is imadom! De a patiszon sem lehet rossz savanyitva.

Attilajukkaja 2012.05.14. 18:26:38

@skandikamera:
Ne haragudj, de most, hogy belegondoltam, magyar ember porkolthoz nem ad tejfolt! Foleg marhaporkolthoz nem,..bar remenykedtem abban, hogy egyszer megirod, valami renszarvas porkoltet latunk a fotokon. De ahhoz sem illene nalunk a tejfol. (A mi falunkban a renszarvashushoz afonyalekvar dukal, vagy mi a franc!)
Lehet, hogy tulsagosan kekec vagyok, de irja meg valaki, aki a vorosboros marhaporkolthoz tejfolt szolgalt fel.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2012.05.14. 18:47:28

@Mormogi Papa: Úgy nem tartozik a kedvenceim közé. :)
@Attilajukkaja: Zöld paradicsom is jöhet, meg a dinnye is savanyúként. Savanyúságban viszonylag sokfélét megeszek. :)))

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2012.05.14. 21:58:05

@Attilajukkaja: Miért haragudnék? Lehet, hogy magyar ember nem tejfölözi a pörköltöt - sőt, a svéd sem - de pörköltre azért szoktam tenni, mert lehűti és gyarapítja a szószt, ami úgy-e egy fogás lényege. És ez nem magyar pörkölt, ez csak pörkölt :-)

A sors úgy adta, hogy magas zsírtartalmú bivalytejen nőttem fel, amit Viorica, a román parasztlány Felekről hozott nekünk, és tejfölön, amit a magyar Kati hozott Mérából Édesanyámnak. A felfőzött bivalytej ujjnyi vastag fölét kenyérre tettem, és úgy ettem, a malter állagú tejföl pedig minden ételből királyi fogást varázsolt: ettem túrós gombóchoz, puliszkához, citrommal savanyított zöldségleveshez, hogy csak néhányat említsek.

Más: Olvastam a napokban megtartott Gasztronómiai országimázs konferenciáról, arról, hogy Bíró Lajos - a Magyar Bocuse Akadémia elnöke - a "magyar konyha gyökereit leginkább az erdélyi konyhában látja." Én az utóbbin nőttem fel, a magyart sokáig csak hallomásból ismertem. 1970 után aztán többször volt alkalmam kisérletezni. A nyersanyag minősége, vagy a spórlás volt az oka, de a zsír és a paprika ízén kívül mást nem lehetett kivenni. Édesség, az igen. Rigó Jancsi, Somlói...Mmmmm...

Azóta sokat javult a helyzet, és több élményszámba menő étkezésben volt részem (pl. a Costes, a Fatál, a Náncsi néni, és a Champs Budapesten, egy étterem Harkányban és a messze legjobb, a "Tóth" Révfülöpön).

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2012.05.15. 08:52:12

@Attilajukkaja: A tejföl a pörkölthöz éppúgy fakultatív, mint az uborkasalátához.
A tejföl nem az a kategória, mint a palócleves, hogy készülhet-e pulykából.
Szerintem is bátran lehet kínálni tejfölt minden pörkölt alapú ételhez. Hogy veszel-e belőle, az ízlés kérdése.
A baj az, hogy a mai kori gasztro-forradalomban összetévesztjük, hogy mi az ami jó vagy rossz, és mi az ami nekünk ízlik és nem. Az első objektíven megítélhető, a másik a legmesszebbmenőkig szubjektív.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.15. 09:24:35

@skandikamera: Én a túrógombócot a legjobban tejföllel és sózva szeretem :-)))
Egyébként egyszer egy orosz szakos készített nekünk valamiféle étket (a nevét sajnos elfeledtem :-( ) ami nagyjából úgy készült, hogy túrót kellett összegyúrni liszttel, némi sóval; majd kisütni olajban. A kis pogácsaformájú étket bő tejfellel kapkodtuk be - még melegen. (Ám nem forrón.)
De régen ettem már jó puliszkát! (De ezt már írtam :-)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2012.05.15. 10:52:32

@Mormogi Papa: @skandikamera: Érdekes ez a túrógombóc dolog is. Anyukám a tejfölt cukorral összekeverve adja hozzá melegen a szószt, míg anyós inkább a prézlibe kevert cukrot, meg a "tésztába" többet, és hozzá már csak natúr, hideg tejföl dukált. Mindkettő édes volt, de mégis máshogyan. :)
Sokszor a gombapörkölt mellől is elfelejtem a tejfölt, kedves @nemvagyokmesterszakacs: , pedig az is másabb úgy, mint nélküle. :) És bizony az uborkasaláta is mikor hogy esik éppen jobban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.15. 11:24:43

@Enchantée: Az az étel, amiről majd Jukka megmondja, hogyan is hívják :-P), az édes ugyan, de cukor nincsen benne. Maga a jó túró lesz édes sütve :-)))
Sok ételbe teszünk tejfölt; katonakoromban ünnepi napnak számított, ha vacsorára aprócska kalácsot kaptunk egy pohár tejföllel :-) Levesekbe is kellemes - részben hűti, részben gazdagítja.

peppermint 2012.05.15. 21:08:04

Hűha, ez a kaja észvesztően gusztusos! Remélem, jól esett mindnyájatoknak. :)

Attilajukkaja 2012.05.16. 10:28:13

@skandikamera:
"ez nem magyar pörkölt, ez csak pörkölt"
De te magyar ember vagy. Ezt irtam! ;o)
En valami vorosboros marhaporkoltnek neztem, a szine miatt. Nekem ahhoz nem megy a tejfol. Persze mindenhez lehet tejfolt enni. A parom is azzal eszi a zoldseglevest, de nekem az is furcsa.

"magyar konyha gyökereit leginkább az erdélyi konyhában látja."
Ezen lehet vitatkozni. Vitatkoznak is eleget a szakemberek. Biro Lajosnak akar igaza is lehet! :o)

@nemvagyokmesterszakacs:
"A tejföl a pörkölthöz éppúgy fakultatív, mint az uborkasalátához."
Ertem. Nalunk kulon soha nem szolgaltak fel egyikhez sem tejfolt, hanem vagy beleraktak, vagy nem.

"összetévesztjük, hogy mi az ami jó vagy rossz, és mi az ami nekünk ízlik és nem. Az első objektíven megítélhető, a másik a legmesszebbmenőkig szubjektív."
Szerintem az elsot is eleg nehez megitelni, de a masodik valoban izles kerdese. En vorosboros porkoltbe meg veletlenul sem tennek tejfolt!!!!

@Enchantée:
"Sokszor a gombapörkölt mellől is elfelejtem a tejfölt"
Az nalunk gombapaprikas, nem porkolt.

@Mormogi Papa:
"az étel, amiről majd Jukka megmondja, hogyan is hívják"
:o))))). Tvorozsnyik. Oroszul a turo "tvorog". Neha lekvarral szolgaljak fel.

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2012.05.16. 12:31:23

@Attilajukkaja: Pedig a pörkölt vagy csorba, vagy bableves stb. mellé kínálnak tejfölt, ahol kínálnak. Étteremben is, Erdélyben, házi konyhákban is.
Amikor a pörköltbe tejfölt teszünk a végső fázisban főzéskor, azt hívjuk paprikásnak. Bármilyen pörköltbe: gomba, csirke, vagy borjúhoz is.
Ergo, nem idegen a tejföl tőle, ha nem bele teszik, hanem mellé kínálják.

Jómagam nem vörösbort teszek a pörköltbe, hanem fehérbort. Ahogyan az olaszok is, a marha vagy sertés ragúhoz is fehérbort.

Mióta kinyíltunk gasztronómiailag a világra, azóta a vörösbor használata csökkenő tendenciát mutat.

Egyes kifejezetten vörösborra épülő ételektől eltekintve pl. coq au vin, boeuf bourguignon szívesebben használnak a mesterkonyhák is a gyümölcsös-savas háttéríz megteremtésére fehérbort, mint az ételek ízében "ordító" vörösbort.
Én is! :))

A helyzet az, hogy én meg tudom ítélni, hogy egy étel jól vagy nem jól van elkészítve akkor is, ha nem úgy van elkészítve, ahogyan mondjuk én főzném, vagy még nem is főztem.

Attól függetlenül lehet egy steak hibátlan, hogy véresen, közepesen vagy jól átsülten végzi be. Valami ilyesmire utaltam a minőség és az ízlés összefüggésében.

Attilajukkaja 2012.05.16. 13:43:57

@Enchantée:
Jo neked! :o)))))

@nemvagyokmesterszakacs:
"Pedig a pörkölt vagy csorba, vagy bableves stb. mellé kínálnak tejfölt, ahol kínálnak."
OK. Ezt mar egyszer elfogadtam.

"Amikor a pörköltbe tejfölt teszünk a végső fázisban főzéskor, azt hívjuk paprikásnak."
En is igy tudom. Ezt is irtam eddig. Ha pedig nem teszunk bele, akkor minek utolag kinalni melle? Tudom, hogy a kerdesem koltoi, de szerintem a szakacs azt a porkoltet/uborkasalatat, amit tejfolmentesen keszitett, tejfolmentesnek is szanta. Persze teljesen mas a keplet, ha nem tudjuk, hogyan syereti a vendeg a porkoltet, vagy nalunk a tejerzekeny csaladtagnal.

"Mióta kinyíltunk gasztronómiailag a világra, azóta a vörösbor használata csökkenő tendenciát mutat."
Nem baj. En azokhoz ezek utan sem kinalok majd tejfolt. Egyszeruen azert, mert agyoncsapnam vele a porkolt aromajat. Ahogy a zold teahoz sem kinalok soha cukrot.
Viszont a kubai Ropa Vieja (oreg rongy) receptjet mar evtizedek ota feher borral fozom. Azert hivjak igy, mert egyben fozod meg a marhahust, utana pedig szetszeded szalaira. Befejezesul egy igen izletes "porkoltet" fozol belole sok hagymaval, paprikaval, feher borral stb. A vegeredmeny tenyleg ugy nez ki, mint egy agyonhasznalt felmosorongy. :o)))

"én meg tudom ítélni, hogy egy étel jól vagy nem jól van elkészítve akkor is, ha nem úgy van elkészítve, ahogyan mondjuk én főzném"
Ezert oszinten irigyellek. Foleg az onbizalmadert!

"lehet egy steak hibátlan, hogy véresen, közepesen vagy jól átsülten végzi be."
A steak sohasem veres. Legfeljebb angolosan van atsutve. A piros szinet ugyanis nem a vertol kapja, hanem a miozin nevu feherjetol, ami a hemoglobintol olyan piros. Vannak izmok, amelyeknek fontos az oxigenellatottsag, ezert tartalmaznak annyi oxigenkoto hemoglobint. Akarcsak a ve'r.

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2012.05.16. 15:40:18

@Attilajukkaja: Én úgy tudom a medium rare azaz félig átsült az angolos, és ettől van még véresebb változata is a steaknek.

(Mormogi Papa ennek a fő tudora, én úgy tudom négyféle sütési kategória: rare, medium rare, done, well done ... talán?!)

Ugyanakkor a rare kifejezésre is említi a szótár mind az angolosan/félig átsült, mind a véresen sütött kifejezéseket, úgyhogy nagyot szerintem nem hibáztam a szóhasználatban. Magyarul.

Biztosan jobban tudod nálam, hogy mitől folyik ki piros lé a kevéssé sült steakből, én pusztán a sütési állapotára alkalmaztam a megfelelő, általam ismert kifejezést.

A többi infót köszönöm, mindig tanul az ember ... biztosan a hemoglobintól piros a steak leve, mint a vér is ...:)

Azért kínálunk tejfölt az uborkasalátához, a csorbához, és a pörkölthöz, és nem beletesszük, mert van, aki így szereti és így szokta meg. Jómagam szoktam így is és úgyis, ezért nem újdonság.
Ez tipikusan az ízlés és szokás kérdése kategóriába tartozik.

Egészséges önbizalomra mindenkinek szüksége van, hogy megítéljen dolgokat. Abban a körben, amiről ismereteim és tapasztalataim vannak, azokról van megítélésem.
Ha az túlzott önbizalom, hogy el tudjam dönteni, hogy egy tészta jól, alul vagy túl van főzve, akkor legyen túlzott az önbizalmam! :))

Attilajukkaja 2012.05.16. 16:56:31

@nemvagyokmesterszakacs:
Angolul tenyleg nem mondjak ugy , hogy angolos steak. :o)
De a steak tenyleg a hemoglobintol, illetve a benne levo vastol olyan "veres". Gondolj bele, egy hus tobb nap utan biztosan nem eresztene ilyen friss vert magabol, ha az tenyleg ver lenne. Az a ver mar reg megalvadt volna.

"a szótár mind az angolosan/félig átsült, mind a véresen sütött kifejezéseket, úgyhogy nagyot szerintem nem hibáztam a szóhasználatban. Magyarul."
Igazad van. Nem hibaztal nagyot. Viszont milyen jo lenne, ha nem a hibas kifejezest propagalnad, mert az sok husevoben teves asszociaciot kepez a verrel kapcsolatban. Mivel te egy profi gasztroblogger vagy, ezert megfontolhatnad melyik kifejezest hasznalod. Rad bizom!

"A többi infót köszönöm, mindig tanul az ember"
En is igy vagyok vele. En rengeteget tanultam toled. Ezt nem tagadom! :o)

"Azért kínálunk tejfölt az uborkasalátához, a csorbához, és a pörkölthöz, és nem beletesszük, mert van, aki így szereti és így szokta meg."
Nalunk ez nem volt szokas. Persze biztosan van olyan falu Magyarorszagon vagy Erdelyben, ahol igy ta'laljak a kajat, mert figyelembe veszik, hogy egyesek talan maskepp szeretik a csorbat. Nalunk nem volt valasztas. Nem is igenyelte senki. Igaz, tejerzekeny sem volt. Legalabbis nem tudtunk rola.

"Ha az túlzott önbizalom, hogy el tudjam dönteni, hogy egy tészta jól, alul vagy túl van főzve, akkor legyen túlzott az önbizalmam! :))"

Az al dente az en szuleimnek nem jon be. Nekik nem is ugy fozom a tesztat. A tulzott onbizalmat nem abban merem le, hogy te hogyan fozod azt a tesztat, hanem abban, hogy azt hiszed,a te foztod a legjobb. A szuleim pl., nem szeretnek a te tesztadat. Talan nem veszed figyelembe, hogy ok miben szocialozalodtak.
En egyfolytaban ilyen problemakba utkozom. Gasztronomiailag is. Es mas teren is.

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2012.05.16. 18:36:30

Sziasztok!

Utánaéztem, meglehet,hogy tévedésnek lettem kitéve, de ezt sikerült előhalásznom az Internecc bugyraiból:

www.squidoo.com/steak-rare-medium-well-done

That "meat juice" is mostly water, fat and myoglobin. Did you know the real reason raw meat looks so red is because of myoglobin protein in the muscles? Contrary to popular belief, it's not because of the hemoglobin found in blood.

Tehát a húslé víz + zsír + mioglobin. És a közhiedelemmel ellentétben nem a hemoglobin, hanem a mioglobin nevű protein adja a hús vörös színét.

Na, erre varrjatok gombot!

Ha elgondolom, még mindig jobb eset, mintha a sültből fehérvértestek bugyognának elő.

Jujj :-)))

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2012.05.16. 20:51:51

@Attilajukkaja: Amúgy meg lehet valaki különleges úgy is, ha mindent másképp és jobban tud másoknál.
Döntse el mindenki maga, hogy melyikünkre gondoltam! :D

A magyar nyelvben véres egy hús, ha nincs egészen vagy csak kevéssé van átsütve. Így mondjuk, így használjuk.
Nekem továbbra is megfelel így, még ha szerinted tévesen is propagálom mondjuk Országh Lászlóval egyetemben. Nem vagyok ezzel egyedül, mi több, bárhol nézem csak így találkozom vele. Lehet, azért mert így van?!

Az olasz tészta al dente tökéletes, a magyar tojásos tészta egy csöppet jobban megfőzve. Más ugyanis maga a tészta is, így a megfelelő elkészítése is.
Ettől függetlenül ízlések és pofonok, hogy ki főzi szét, ha úgy jobban ízlik neki.
Én éppen erről beszéltem. Külön kell választani, hogy hogyan van megfelelően elkészítve valami és merre tekerednek az egyéni ízlések ehhez képest.

Igen, van néhány falu ahol szokás tejfölt kínálni a pörkölthöz, ezért van a föntebbi képen is tejföl a pörkölt mellett és ezért kínálok én is tejfölt a pörkölt mellé ...

Nem baj, ha problémákba ütközöl minden téren, talán ez visz előre ...

@skandikamera: :)) Ámen ...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.16. 20:54:31

Először egy kis zene :-)
A Danette új, "csokoládés" reklámja alatt egy régi nóta szól 1968-ból - bár új előadóval:
www.youtube.com/watch?v=5_znL4-riTg
Újabb előadásukban:
www.youtube.com/watch?v=8yqZGdw-YIE

SzVSz a magyar kifejezés franciából származik - azzal a bizonytalansággal, hogy ezt a sütésmódot is minden nemzet másra tolja :-)))
(Számtalan példa van erre :-P Hogy csak a svábbogár és francúzkór említtessék :-)
Mihozzánk szerintem (természetesen :-P) a franciából került. Lássuk csak:
saignant, adjectif
Sens 1: Qui saigne.
Anglais (blessure) bleeding

Vagyis az alapige (amivel pl. az orrunk is vérzik: saigner du nez) azt jelenti: vérezni. A 'vérző' másik jelentése:
Viande saignante
Sens: Viande peu cuite. [Cuisine].

Azaz a konyhai kifejezések között: 'vérző hús' annyit tesz: kevéssé megsütött hús.

Innen már csak egy lépés a magyar szó - ami ellen hadakozni (az általános ismertség okán) annyi eséllyel kecsegtet, mint a 'halfarkas" nevének átmagyarítása - mondjuk 'halkedvelő ragadozó lileféle'-re :-P
hu.wikipedia.org/wiki/Halfarkasf%C3%A9l%C3%A9k
Pedig őszintén szólva annak sincsen sok értelme. Vagy magyarítsuk a lódarazsat? :-P
Példa van még számtalan, ahol félreértésnek lett következménye egy szó.

Kedvenc példám a (fr.) vasistas. (hímnemű szó, tehát le a névelője).
Jelentése: ajtó vagy ablak fölött található nyitható előtető. (Általában vászon.)
A mendemonda szerint (mennyivel magyarabb e szó, mint a mostanság burjánzó "urban legend") a franciáknál már kitalálták, megszerkesztették, el is terjedt ez a védő tető - de nem volt még neve. Volt viszont gyakori hadakozás a határos németajkú hercegségekkel. Az egyik hercegség seregei bevonultak egyszer egy francia városba, és a katonák csodálkozva nézték az árnyékot adó, eső ellen védő micsodákat, és kérdezgették egymást:
- Was ist das ? ? ?
A franciák meghallották, és rábólintottak.
- Hát... hülye egy szó, de ha egyszer így hívják...
Rajta is ragadt :-)))

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2012.05.16. 21:28:55

@Attilajukkaja: "Az al dente az en szuleimnek nem jon be." Nekem sem, érdekes. A pappardelle tésztát, amit én laskának nevezek, jól megfőzve, megduzzadva szeretem, így szoktam meg. :-)

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2012.05.16. 21:31:45

@Mormogi Papa: Állítólag, de bizonyítottan nem igaz az, hogy a kenguru névnek is hasonló az eredete: az első telepesek megkérdezték a bennszülöttektől, hogy "az mi"? Ken guru - azaz "Nem tudom" szólt a válasz. :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.16. 22:37:00

@skandikamera: Régi történet. Német hadifoglyokat lajstromoznak a Szovjetunióban.
Odaintik az elsőt.
- Kak tyibjá zavút? (bocsi, inkább így, pontatlanul, fonetikusan :-)
Mire az meglepődok:
- Was???
A tiszt mondja az írnokának:
- Ivan, pisí: vasz.
Szólítják a másodikat.
- Kak tyibjá zavút ?
- Was ???
- Hm. Hmmm. Ivan, pisí: vasz.
Odaintik a harmadikat:
- Kak tyibjá zavút ?
- Was ???
Mire a tiszt "Vasz, vasz, vasz !!! kiáltással) pofon veri. A német sértetten:
- Warum ? ? ?
A tiszt diadalmasan az írnokának:
- Agá! Ivan, pisí: varum !!!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.16. 22:39:32

@skandikamera:

Majd elfeledém ! Mi a kenguru többes száma?

Kendtek gurúnak.

Attilajukkaja 2012.05.16. 23:09:03

@skandikamera:
Volt egy erdelyi kollegam. O minden tesztat laskanak nevezett. Mert a teszta Erdelyben allitolag a sutemenyekre vonatkozott. :o)
Es igen, a hus a mioglobintol piros, illetve a mioglobinban levo vastol. Ha mast irtam valahol, akkor csak kevertem a dolgokat. Mindket vegyulet egy hematoporfirin,....a verben talalhato voros hemoglobin es a vazizomban levo mioglobin is az. A lenyeg, hogy a steak meg veletlenul sem a vertol piros!!!! Es nem kellene ezt az erzest erositeni az emberekben, mert sokan ezert irtoznak a felig sult steaktol. Azt hiszik, az ver. Pedig ha a ver olyan sokaig nem alvadna meg, mint amennyi ido alatt a magyarok tanyerera kerul, az egy biologiai csoda lenne. :o)
Nem tudok mas nyelvet, amelyben az embereket a veres szoval riogatjak, amikor egy friss husbol keszult voros steaket szolgalnak fel nekik.
A voros tonhal is nyersen a legizletesebb, ...de itt mar mas vizekre evezunk. Csak azt akartam mondani, hogy vannak husok, amiket vetek tulsutni. Ja, ez is izles kerdese.

Attilajukkaja 2012.05.17. 01:03:30

@skandikamera:
Nem a vakvilagba beszelek. Egy masik blogba irtam kb. egy honapja: "Minden posztnal, amelyben valamilyen steak szerepel elojon a veresen versus jol atsutve polemia. Nem vagyok husevo, de ugy gondolom, hogy vannak olyan husok, amelyek nyersen vagy eppen csak atsutve is finomak. Sok mulik az allat eletkoran, tenyesztesi modjan, a hus fajtajan, darabolasan, erlelesen, stb. A hus nem a vertol voros, hanem a mioglobin feherjetol. Csak a koznyelv nevezi a nem atsutott steak-et veresnek. Aki ragaszkodik a jol atsutott verziohoz, talan pszichesen teszi, a ver miatt. Talan nem. Ha husrajongo lennek, ahogyan Vilagevo, biztosan megkostolnam a kepeken lathato gyonyoruseget!"
A leirasbol talan kiderul, kinek a blogjara irtam ezt (2012.04.17. 10:05:12). :o)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.17. 08:30:54

@Attilajukkaja: "Nem tudok mas nyelvet, amelyben az embereket a veres szoval riogatjak"

Éppen a korábbi kommentben meséltem el, hogy franciául is így van, szerintem onnét fordították magyarra.

Szerinted bárkit is riaszt a tatár?

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2012.05.17. 08:53:01

Jó reggelt és finom reggelit! :-)

A laska az laska, a tészta az tészta, de mi az a sütemény? - kérdezném tisztelettel :-)
És mi a padlizsán? Csak tán nem a vinete? (Maga a román vinat szót - egy-egy akcenttel a magánhangzókon - a sötétkékre vert bőrre szokták használni.)

A három, azaz a vándornépeket beszámítva négy nyelvből kialakult erdélyi szókincsben több, félreértésre okot adó szó, kifejezés akad.

A tengerparton töltött nyarak egyik fő attrakciója a szocialista tábor proletárjainak a parton felvert sátrakban való egyesülése volt. Erre a legnagyobb hajlandóságot a cseh és a szlovák, a legalacsonyabbat pedig a német elvtársnőink mutatták. A becserkészéshez nélkülözhetetlen társalgás iskolai német nyelven folyt. Késő este volt, egy nagy társasággal egy étterem teraszán üldögéltünk, a pincér hangos csörömpöléssel szedte össze a tányérokat - borravalót ugyanis nem kapott a németektől. Tőlünk sem, de azt már megszokta. Úgy tűnt, hogy a késő esti programot illetőleg érdemi kapcsolatba kerültünk az utóbbiak képviselőivel, amikor a Géza nevezetű papnövendék hosszas töprengés után megtörte a kínossá váló csendet, és kibökte:

Die deutche Frauen sind schmutzig.

A varázs (már ha volt ilyen) megtört, a hófehér blúzba és shortba öltözött szőke csodalények apró köhécselések közepette faképnél hagytak minket.

Mit változtatott volna a helyzeten az, ha utánuk eredünk, hogy elmagyarázzuk nekik azt, hogy a schmutzig "nálunk" fösvényt jelent, nem mocskost? És azt, hogy Géza hülye.

:-)

Attilajukkaja 2012.05.17. 11:18:02

@Mormogi Papa:
"Éppen a korábbi kommentben meséltem el, hogy franciául is így van, szerintem onnét fordították magyarra."
Igen, igen. Azt csak utana olvastam el!

"Szerinted bárkit is riaszt a tatár?"
Hol vannak mar a tatarok? :o))
Komolyra forditva a szot, az valahogy nem nez ki olyan "veresnek".
Amugy sokan nem eszik meg.

@skandikamera:
"a schmutzig "nálunk" fösvényt jelent, nem mocskost"
Ebbe en is belefutottam a nemeteknel. :o)
A masik ilyen szo a richtig volt.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2012.05.17. 18:44:14

Szép napot!

Néha ódzkodom a húsevéstől, pedig imádom, még megfogni is - nyersen, feldolgozva, bárhogy. Biztosan az ősi sváb parasztvérem jelez ilyenkor. Viszont a tatárbifszteket semmi pénzért meg nem enném és eddig kilelt a hideg az alig vagy félig sült húsoktól pont azért, mert logikusan én sem gondoltam át, hogy az talán már vér nem lehet, ami csorog belőlük. Köszi @Attilajukkaja: , hogy ezt ilyen szépen elmagyaráztad. Hemoglobim nagy barátom, sajnos kevesebb van bennem, mint szeretném, úgyhogy gyúrok májjal, egyebekkel, hogy szaporodjék :)
Amúgy nem iszonyodom a vértől, se akkor, ha megvágom magam, se más sérülésétől még sosem lettem rosszul, dolgoztam is az egészségügyben... No és a hagymás-tojásos vért is nagyon szeretem. De ez a sületlenség nekem taszító. Személy szerint örülnék, ha az elnevezés kikopna a köznyelvből (is) és végre az olyan örömevők, akik nem nagy ászok a konyhában is megtudnák az igazságot. Azt pedig kifejezetten üdvözölném, ha ennek zászlóshajója Skandi/Hobbiszakács illetve Nevamesz lenne. Akár posztot is írhatnátok erről frankó képekkel illusztrálva. Akkor lehet, hogy meg merném kóstolni nemcsak a marhát, hanem a többi (pl. kacsa) állat húsát, amit lehet "véresen" készíteni és fogyasztani.

Attilajukkaja 2012.05.17. 20:02:42

@fiam:
En koszonom! :o))) Bar a hemoglobin az egy Freudi elszolas volt, ami kicsit megkeverte a dolgokat. :o)
Nem atsult hust csak biztosan egeszseges allatbol, vagyis megbizhato helyen enne'k a helyedben. Madaraknal a szalmonella, disznohusban pedig a trichinella nevu parazita (fereg) lehet nagyon veszelyes az egeszsegre. Ho" hatasara azonban mindketto elpusztul. Ezert nem is szoktak disznohusbol tatart kesziteni. Szoval egy jo vendegloben csak batran kostold meg az angolosan keszitett husokat is! En pedig maradok a nyers halaknal. :o) Azokbol is a voros tonhal a kedvencem, ami szinten azert voros, mint a tobbi hus: a mioglobintol. A lazac talan a kivetel: az o husa ugyanattol olyan szep narancsos-rozsaszines szinu, mint a flamingo tollai: az elfogyasztott piros astaxantintol, ami algakban, apro rakokban talalhato. Na de megint elkalandoztam itt a husok szinevel...;o)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.05.18. 08:58:33

@Mormogi Papa: A "vasistas" általad leírt etimológiája tökéletesen hihetö.

A svédben egyébként a budit ("pottyantós wécét") hívják úgy, hogy dass, ami abból jön, hogy nem akartak megnevezni egy ilyen illetlen dolgot, csak azt mondták rá, hogy "az", azt is csak németül (das), aztán rajta is ragadt a név.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.20. 23:08:42

@Attilajukkaja: Utólag már nem léptem be, de eszembe jutott a disznótoros "szentháromság"; annak is a véres hurka része. Bár szemész szerint a májast tán többre nézem. A kolbásza meg ahány, annyiféle (sajnos).
@fiam: már "lelőtte" a másikat: a disznóvágáskor obligát sült vért. Én amúgy nem vagyok ráfogható - az egyik szörnyű feladatom éppen az volt, hogy keresgélnem kellett a disznótorra vonatkozó különféle anyagokat: angolok és franciák beszámolóit Magyarországon e témában szerzett élményeikről; illetve néprajzi leírásokat; külföldi torokat...
Be kell vallanom, nem hittem volna, hogy ez ilyen kultúr-nem,zeti-összetartó erő :-) Azonban így igaz: mivel sok országban nem vágnak disznót (különféle okokból), ezért a magyarok (meg hozzájuk csapódó egyéb közép-európai népek kivándoroltjai) Észak-Amerikában gyakran közöasen vesznek egy-két disznót; felhízlalják (hízlaltatják) és összejönnek december végén vagy január elején és közösen levágják; elkészítik a disznótorost... Mindez nagyban hozzájárul "magyarságuk" megőrzéséhez.
Egy francia forgatókönyvben olvastam, hogy egy észak-afrikai országban a francia helyőrség egy éven keresztül hízlalt a legnagyobb titokban egy disznót, és mikor a vágósúlyt elérte, felékszerezve vezették körbe a nagykövetségen - mintegy az "áldozatot felmagasztalandó". Ám az érintett nem díjazta a megtiszteltetést és - áttörve a kordonon - megszökött. Rettentő kalamajka támadt ebből a mahoömethitű városban :-)
Hangsúlyozom: ez egy forgatókönyvben fordult elő, ott is csak elmesélték az esetet - valahogy mégis valóságos, és egyben "Rejtős" íze van a sztorinak :-)))
@α Ursae Minoris: Köszi, jól esett - dacára annak, hogy a legújabb nyelvészkedések cáfolják a "bisztró" szó orosz eredetét. :-)
(A mendemonda szerint a Párizst is megjárt kozákok sürgették volna a vendéglősőket, hogy 'Büsztrá, büsztrá!' - vagyishogy gyorsabban, gyorsabban :-)
Ennek még emléktáblát is állítottak a Montmartre-on :-P
http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Bistro!.jpg

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.20. 23:22:04

Kimaradt: Meglehetősen kevés magyar embert lehet rávenni a szusi (sushi, stb. ...) fogyasztására, merthogy "Nyers halat???"
Pedig annak a nevében ugye nincsen egy csepp vér se :-P
Igencsak halkedvelő társaimat is nehéz volt rávennem Szilvásváradon (NeVaMeSz!) a füstölt pisztráng élvezetére :-) Azt mondták, hogy "Hiszen az nyers!". Evés után elismerték, hogy finom :-)
Nem is hiszem el... én viszonylag kevés halat eszem... de a lazac és a piasztráng éppen kivétel :-) No meg a tőkehalmáj és a belőle készített habkrém... Sajnos a receptről gőzöm sincsen :-(

Attilajukkaja 2012.05.21. 10:50:38

@Mormogi Papa:
Otthon vagy mar?

"A kolbásza meg ahány, annyiféle (sajnos)."
Ezt a sajnost meggondolnam meg egyszer, mert lehet, hogy eppen az a szerencse, hogy egyik jobb, mint a masik. ;o) Tudod, csak nezopont kerdese!

A disznotoros szentharomsagrol. Szerintem, ahol disznot olnek, ott altalaban igyekeznek mindenet felhasznalni. Veres hurka vagy hasonlo dolgok szinte mindenhol megtalalhatoak Europaban. Franciaknal, olaszoknal, szerbeknel, skotoknal (birkagyomorba toltott haggis), stb. Igaz, itt a vert sohasem nyersen eszik.
Amerikai disznoolesekrol meg nem hallottam, pedig jartam "videki" magyaroknal is az USA-ban, de biztosan van ilyen. Az allatok leolesetol es a belsosegek fogyasztasatol ott is csak a varosiak idegenkednek. Pedig ha tudnak, hogy a hamburgergyartas egy-egy fazisa, az ipari marhatenyesztes, majd meszarszek sokkal borzasztobb latvany, mint egy falusi disznotor.

A fustolt hal mar messze nem nyers :o) Es ha a barataid megeszik a jofele olasz vagy spanyol sonkat, akkor azt is nyersen eszik, mert az is "csak" pacolva van.
A sushi sefek pedig kulon tanuljak a hal szakszeru leoleset, elokesziteset (ike jime), mert abban is maradhat ver, ami megvaltoztatja a nyers hal izet, allagat.
ocean-cowboy.blog.hu/2012/03/05/ike_jime_avagy_a_haloles_muveszete

Ha szereted a pisztrangot es a lazacot, tokehalmajat, akkor te sokfele halat szeretsz, csak meg nem tudsz rola. :o)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.05.21. 11:01:17

@Attilajukkaja: Megjöttem, igen.
Sajnos a kolbászok terén inkább "egyik rosszabb, mint a másik" a terep. Persze egy optimista erre is mondhatja, hogy ez jobb, mint amaz :-P
Viszont hozzá tenném: itt a boltban kapható torosról írtam, mivel máshoz nemigen jutok hozzá.
Kolbászból meg az a mérce, amilyeneket a vidéki katonatársaimnak küldtek hazaiból :-)))
Azt nem mondtam, hogy nem szeretem a halat. Viszont valóban ritkán eszem. Ha nincsen olyan, amilyet szeretnék (illetve nem megfizethető); akkor nem szeretem helyette azt, ami akad :-(
(Meg lettem volna lepve, ha Japánban éppen ez maradt volna ki a nevesített művészetek sorából. Mint olvastam, még a kardhúzást is művészi szintre lehet fejleszteni - akár olyanoknak is, akik soha életükben nem vívtak, és nem is szándékoznak :-)))

Attilajukkaja 2012.05.21. 12:16:42

@Mormogi Papa:
Kolbasz teren a szuleim is nagyon valogatosak! Ok is videki rokonokkal csinaltattak maguknak eveken keresztul, amig meg nem szunt a forras.

"Azt nem mondtam, hogy nem szeretem a halat. Viszont valóban ritkán eszem."
Megkerdezhetem, hogy akkor miert nem?

"Meg lettem volna lepve, ha Japánban éppen ez maradt volna ki a nevesített művészetek sorából."
Hat igen! :o))) Nalunk is mindennek megvan a modja, de ok tenyleg muveszi szintre emelik a dolgokat. Errol most eszembe jut, ahogy a Tampopo c. filmben az oreg tanitja a fiatalt a tesztaleves (ramen) eves muveszetere. (Ha mar nem eloszor linkelem be, akkor bocsi!)
www.youtube.com/watch?v=Fwem29mftBY&

piszt-ráng 2012.08.22. 03:20:32

A témához.Nézzétek meg Csiki Sándor -Food & Wine-blog-ját.Szeptember 1-én gulyásfőző napot hirdetett már harmadik alkalommal.Jó főzést és jó társaságot az elfogyasztásához.

piszt-ráng 2012.08.22. 03:51:44

@Attilajukkaja: A mi falunkba/Győr/a gím szarvas sülthöz szoktam áfonyát tálalni.Sütés előtt tűzdelem füstölt szalonnával.Tejfölös pörkölt-marha,sertés,csirke paprikás-nem idegen a magyar konyhába.Vörösboros marhapörkölt-pincepörkölt-"kedvencem" tejföllel még nem hallottam.Lehet,hogy megpróbálom két variációba,-tálalás után egy kanállal hidegen mint Székely gulyásba,pár adagot pedig összemelegítve mint a paprikás.Nehezen írom le de van egy ismerősöm aki ánizzsal és fahéjjal is készített pörköltet.Erre azt szoktam mondani,hogy az ilyen mindenféle disznóságra is képes.
süti beállítások módosítása