Utolsó kommentek

  • Hobbiszakács: Teszt komment vagay miért vágja le a blog.hu Mormogi kommentjét a hobbiszakacs.blog.hu oldalon: O'Flaherty kifog egy halat. Méregeti: nem túl nagy, neki a fél fogára se... A hal váratlanul ( (2021.07.06. 07:39) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • Mormogi Papa: Hason ló lyókat kiványok én is. (2014.01.05. 13:30) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • Enchantée: Boldog új évet Nektek - ott is! :) (2014.01.03. 09:33) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • piszt-ráng: Két napig nem volt hálózatom és mire ÉBREDEK.Tény régen szóltam hozzá de mindig figyeltelek KÖSZÖNÖM az eddigi élményt! További jó főzőcskét. (2014.01.02. 22:50) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • α Ursae Minoris: Rendben, akkor követünk a régi/új blogodra. (2014.01.02. 12:12) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • "saját levében": Ó, csak ne aggódjatok, tapasztalatból mondom, hogy nagyon jól fogtok szórakozni továbbra is. Történetileg úgyis az az oldal volt előbb, és jó fotókban ott sem volt hiány. Engedelmetekkel: sajatleveb... (2014.01.02. 09:14) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • fiam: Boldog új évet kívánok! :) Sajnálom Skandit, üdvözlöm Hobbiszakácsot. A konyhaművészet nem az én asztalom - ez a Nándori torta megsütése után (pontosabban szemrevételezése és kóstolása után) is kitű... (2014.01.01. 17:21) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • cyan: Benéztem oda, elég régi poszt van kint....... Boldogabb új évet Mindenkinek! (2014.01.01. 17:15) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • Stegal: Sajnálni fogjuk e helyet páran. De hát mindennek oka van e világban. Boldog Új Évet kívánok, egyesek szerintem odaát is Skandizni fognak.. :-) (2014.01.01. 10:55) Boldog Új Évet - a Hobbiszakácson!
  • Mormogi Papa: Nekem ezt juttatta az eszembe: i508.photobucket.com/albums/s324/TheSoulVendor/Slade%20Blog/Coverspreadlarge.jpg (2013.12.31. 13:51) 2013 fényképeiből (6)
  • Utolsó 20

Címkék

70 - 300 mm objektiv (1) abba (1) ABBA Múzeum Stockholmban (1) ABBA the museum Stockholm (1) ABBA the Museum Stockholm (1) abra (1) Áfonya (1) agyaghadsereg (1) alfa romeo (1) älg (1) älggrundet (1) alice cooper (1) állatkert (1) állattemető (2) älskade stockholm (1) al bidyah mosque (1) andreas thorkildsen (1) Ankara (2) annie leibovitz (2) Argentin-Svéd (1) Argentina Sweden (1) articsóka (1) atlétika (1) Az ősz színei (1) A királyi család (1) A stockholmi sörfürdő (1) a virágnak megtiltani nem lehet (1) Bacon (1) bajusz (1) Ballada a költészet hatalmáról (1) Ballagás (1) Ballagás svéd módra (1) Barcelona (2) Békacomb (1) Benedek tojás (1) Bertalan (1) bikaviadal arab módra (1) Bimbós pöfeteg (1) Björn Ulvaeus (1) Black headed Gull (1) blohapiac (1) bogáncs (1) bo hansson (1) Brazil (1) brazil brazil (1) brunnsviken (1) Budapest (2) buggyantott tojás (2) buggyantott tojás fóliás batyuban (1) búvárok (1) cameraman (1) carduelis chloris (2) carl fredrik reuterswärd (1) centralstationen (1) Címkék (21) csilicsali csalavári csalavér (1) csirke (1) csontváz (1) csuka (1) Cukorkabátos vásári alma (1) dalarö (1) dámszarvas (1) dámvad (1) danderyd (1) Dankasirály (1) Dansk skepp 1670 (1) Delfin hátán (1) diamond league stockholm 2010 (2) Díjkiosztók (1) djurgården (1) djurkyrkogården i stockholm (2) DN Galan 2012 (1) drinápoly (1) Drottninggatan (1) dubai (2) dubai 2010 (1) dubai creek (1) edirne (1) edsviken (2) Edsviken öböl (1) Eggs Benedict (1) Elena Arzak (1) elsa beskow (1) énekes rigó (1) ennio morricone (1) erdei fekete meztelen csiga (1) Erzsébet tér (1) esterházy péter (1) Farkas (1) fekete tölcsérgomba (1) firenzei tojás (1) flash mob (1) fotografiska (1) fotografiska museet (1) fotomässan (1) fraxinus excelsior (1) fredrik reinfeldt (1) Friends Arena (1) fujairah (2) fujairah 2011 (1) Fülöp (1) fürdőváros (1) fütyik a homlokzaton (1) gaustatoppen (1) Geocaching (1) Gerebengomba (1) giftampuller (1) glad påsk (1) golf (1) göran hägglund (1) Göteborg (1) grand hotel (1) Grå Ulv (1) grönfink (2) güreş (1) haga park (1) Hagymát hagymával (1) halász (1) haparanda (1) Harangvirág (1) hardanger (1) Harisnyás Pippi karácsonya (1) Hattyú (1) hattyútojás (1) Hellasgärden (1) helyből távolugrás (1) hiúz (1) hőlégballon (1) homoki futórák (1) horgászszerencse (1) hormontúltengés (1) hotdog (1) Hötorget Stockholmban (1) húsvét (1) Hűvösvölgy (1) hydro (1) Ibra (2) idill (1) írásos párnahuzatok (1) jägareförbundet (1) Jakab (1) järv (1) jäsicken (1) JoAnn Tan (1) joghurt (1) juan torriente (1) julbock (1) Kapros tökfőzelék (1) karácsony (1) karácsonyi kecskebak (1) Karácsonyi vásár (1) kárókatona (1) kenneth mcarthur (1) képek a stockholmi gastro nordic vásárról (3) képes riport egy repülőgép bemutatóról (1) királyi palota (1) Kolbulle (1) koldus (1) Kolmården (2) korcsolya (2) kőrisfa (1) kormorán (1) korv med bröd (1) kovács zsolt (1) kristdemokraterna (1) Kullarna (2) kulturhuset (1) kungsträdgården (1) kutyavásár stockholmban (1) l (1) lazacivadék telepítése (1) Lazac Salmo salar (1) Légyölő galóca (1) Lehel piac (1) Leo Messi (1) Libamáj (1) Lionel Messi (2) loppmarknad (1) lotta lundgren (1) Lóverseny (2) lóverseny (1) lubok (1) Luca napi körmenet (1) lunchtime (1) magasugrás (1) mandzsúriai dió (1) maraton (1) marhapörkölt (1) medve (1) medvék (1) méregampulla (1) Messi (1) metró (1) midsommar (1) Mitt kök 2012 (1) mókusfa (1) mona sahlin (1) Myrorna (1) Nagykovácsi (1) nationaldagen (1) nehézvíz (1) Neme Endre (1) Neymar (1) Neymar Kassai Viktor (1) niké (1) Nikon 1 v2 (1) nils ericson (1) nk (1) non violence (1) Nordiska Kompaniet (1) nordiska kompaniet (1) Norrhamnsbadet (1) norvégia (1) No Pants Stockholm (1) Nuorssjo (1) Nyár (1) nyerőcsont (1) nyúlfa (1) nyúlfüle gomba (1) Octocopter (1) olajbirkózás (1) Ölbad (1) Ölbadet i Stockholm (1) om jag var din hemmafru eller hur man får en vardag att smaka som en lördag (1) operatőr (1) Örkény (1) oroszlán (1) orosz népi grafika (1) öster malma (1) otidea onotica (1) ötödik nyári olimpia 1912 (1) Panírozott stockholmi tojás (1) Paradicsom (1) pelle bergström (1) Pepe (1) Pettson és Findus (1) Pick (1) pride 2010 (4) Rákóczy út (1) råsunda stadion (1) rjukan (1) Rókagomba (1) Ronaldo (1) royal wedding (1) rozsomák (1) Sagrada Familia (1) sakkozók a széchenyi fürdőben (1) San Sebastian (1) sara russell (1) sashimi (1) Second hand (1) signspottning (1) sirály (1) sivatagszafari (1) skansen (5) Skansen (1) skarv (1) skraken (1) slottslaxen 2012 (1) sollentuna (1) Startgép (1) Stockholm (9) stockholm (48) stockholmi metró (1) stockholmi nyári olimpia (1) Stockholmi tojás (2) Stockholmsmässan Älvsjö (1) Stockholm Jubilee Marathon 2012 (1) Stockholm Jubileum Maraton (1) stockholm marathon 2011 (1) stockholm marathon 2012 (4) Stockholm Marathon 2013 (1) Stockholm Maraton (1) stockholm stadion (3) Stockholm Today (1) stockholm zombie walk (1) strandélet (1) striptease (1) strömmen (2) Studentflak Stockholm (1) svante weyler (1) Svédország (1) Svédország - Argentina (1) Svédország - Portugália (1) svédország magyarország mérkőzés (1) sweden brazil (1) szalmakecske (1) szellemrák (1) széncinkék (1) szent györgy (1) szent iván nap (1) Szigettenger (1) szitakötő (1) Szitakötő (1) Szürke gém (1) Täby galopp (2) Taksim tér Isztanbulban (1) taltrast (1) Tamás (1) tavasz (1) Tavirózsa (1) tengeri pisztráng (1) tinnsjö (1) Tisza (1) toldi (1) torkosborz (1) török (1) török görög barátság (1) tüntetés (1) turdus philomelos (1) tyson gay (1) uborkasaláta (1) usain bolt (1) utcakép (1) utsättning av 8000 laxar i stockholms ström (1) vadkan (1) Vásárcsarnok (1) vasárnapi ebéd (1) västerbron (1) victoria (1) villacsont (1) villamos stockholmban (1) Vinterbad (1) Vízibalett (1) Waxholm (2) wolverine (1) yağlı (1) zebu (1) Zenekar a Skansenben (1) Zlatan (1) zlatan (1) Zlatan Ibrahimovic (2) zöldike (2) Zombie Walk (1) Zombik (1) zombik (1) zsonglőr (1) Címkefelhő

Mi ez?

2011.03.09. 08:16 :: skandikamera

 

 

34 komment

Címkék: vadkan

A bejegyzés trackback címe:

https://skandikamera.blog.hu/api/trackback/id/tr52719899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.03.09. 09:10:48

Egy vaddisznó fejének részlete a szemfogaival.

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.03.09. 11:54:09

...már csak csatlakozni tudok, de most határozottan...:))

Zuzuka 2011.03.09. 18:28:18

ezt az egyet tudtam volna.

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2011.03.09. 18:28:35

Gratula Chanti, Stegal, Nevamesz és a késönkelők :-))
Titokban reméltem, hogy mamutra tippeltek :-)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.03.09. 18:53:06

@skandikamera: Jaj, de jóóóóóó! :))))))
Láttam már vaddisznót leöldökölve közelről, a szőre volt a megoldás kulcsa.
@fiam: Hehehe. ;)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.09. 19:16:14

@Enchantée: :)
@skandikamera: Köszönöm szépen :)
Tavaly két vaddisznót is vágtunk. A bőrét nyúzni kell, egyébként úgy járunk el, mint más disznókkal.
Szinte mindenét lehet hasznosítani - főzést értem ezalatt.
Volt olyan álláspont, hogy a csontjából nem készül jó leves, ezt kénytelen vagyok cáfolni, nagyon-nagyon finom főhet belőle, igaz, némi husit azért mi hagytunk a csontokon.
Sütve is felettébb ízes ételt kapunk, ám nálunk a vörösboros vaddisznópörkölt az igazi befutó.
Tölteléket nem készítettünk, de ettem már vaddisznó-szalámit, s ízlett.

Nektek is ízlik a vaddisznó húsa?

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.03.09. 19:19:22

@fiam: Nekem ízlett, mikor ettem. Sőt az őz és a nyúl, no meg a bárány is. :)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2011.03.09. 19:32:16

@fiam: Áh, inkább tésztás, de a zöldségek közül sokért nem repesek... :)

Zuzuka 2011.03.09. 19:51:05

@fiam: nagyon! főleg a tárkonyos vadmalacleves a kedvencem. például:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.09. 19:54:54

@Zuzuka: Össze kéne egyszer ülnünk. Enni. Beszélgetni. Nevetni. :D
@Enchantée: Veled is :)

Zuzuka 2011.03.09. 20:05:10

én is:)) térben, időben és dimenzióban kell egyeztetnünk.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.09. 20:14:07

@Enchantée: @Zuzuka: Semmiség :)
Addig olvasgassatok new Csn-t:
csajszinene.blogspot.com/

Mennem kell a dolgozóba. Szép estét!

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.03.10. 00:37:05

...csak most érkeztem egy újabb éjszakai bűnözés után...:DDD
@Zuzuka: Nekem is! Savanyítva, babérosan, créme fraichével...:)
@fiam: Sok vadászó ismerősünk van, de csak egy főzött már húslevest a csontjából, mondjuk szerinte finom. Még étlapon és vendégségben sem találkoztam vaddisznó húslevessel.
Valószínüleg azért mert inkább alaplevet főznek a csontból a sok finom hús ízletes elkészítéséhez. A pörkölthöz és raguleveshez is alaplé szükséges, hogy valóban ízletes legyen az étel. (pl. a bigoshoz is:)
Vármezőn éppen most ettem vaddisznó kolbászt, írtam is róla. Nagyon finom volt. :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.10. 00:40:23

@nemvagyokmesterszakacs: Próbáld ki egyszer a "sima" levest is, szerintem függő leszel. Nagyon-nagyon finom, szinte nem vártan jó az íze. Nem tudom máshogy írni, olyan jó vastagon ízletes, karakteres, nem afféle semmiízű, épphogyleves.
Igazán.

Zuzuka 2011.03.10. 07:25:36

@nemvagyokmesterszakacs: úgy úgy, és a főszakács készítse ha lehet, mert én nem mernék kisérletezni vele.
bocs, de azt olvastam ilyen korán reggel, hogy sok vaddisznó ismerősötök van:)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.03.10. 09:51:27

@Zuzuka: :DDD
Már készülök néhány hete - ugyan nem vaddisznó, sajna - főzni őzragu levest, ugyanis a legutóbbi vendégségbe az egyik "vaddisznó" barátunk egy aznap lőtt őzzel állított be! :)
Csak éppen meg van nyúzva és főbb darabjaira vágva, az összes belszervet is megkaptam...abból nem mindent tartottam meg. :)
Úgyhogy tessék majd követni a receptet, szerintem a raguleves az egyik leghálásabb, könnyen főzhető levesféle!

@fiam: ...pontosan innen gondoltam, hogy helyes lehet a fenti eszmefuttatásom, ugyanis megkaptam az őz nyakát is, és egyből az volt a gondolatom, hogy milyen jó lesz az alaplébe, amit a csontokból főzök, amit a leveshez, pörkölthöz, sültekhez fogok felhasználni.
Megfelelő technológiával sokféle (szinte minden) csontból, húsból főzhető nagyon jó húsleves, úgyhogy nincsenek kétségeim, hogy ízletes lehet.
Most gyöngyösből fogok levest főzni, mondhatom, az a húslevesek királynője. Utána ropogósra sütöm, ugyanúgy, mint a tyúkot...mennyei!

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2011.03.10. 14:44:08

@nemvagyokmesterszakacs: " egy aznap lőtt őzzel állított be".

Elég nem szép tőle :-( A vadat a "szakértők" szerint "ki kell lógatni" ahhoz, hogy pl. az őz húsa élvezhető(bb) legyen. Épp a múlt hétvégén hallottam gazdagon illusztrált előadást az eljárásról. Az alkalomból készült fényképet holnap előkeresem, és felteszem vagy ide vagy a HSZ-ra. A leves és a belsőségek épp olyan finomak lesznek, csak a hús látja kárát. Remélem, hogy nincs igazam :-)

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2011.03.10. 14:47:19

@fiam: Vaddisznó szalámit és kolbászt ettem már, sültet még nem. Bálnából készült sültet igen. Nem volt jó.
:-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.10. 16:43:14

@nemvagyokmesterszakacs: Pár decit készíts el "rendes" levesnek, ne csak alaplének. Nem fogod megbánni :)

Zuzuka 2011.03.10. 17:59:20

@skandikamera: bálnasüüüült?? egy szelettel a fél falu jól lakna:) én is ettenm fura dolgokat kilföldön, de direkt ám.

@nemvagyokmesterszakacs: figyelek és megpróbállak utánozni.

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.03.10. 18:29:34

@skandikamera: Nem értek hozzá, úgyhogy sem egyetérteni, sem cáfolni nem tudom, sőt azt sem, hogy mit tettek pontosan az őzzel, mielőtt hozzám került... :)
Még két komoly vadászember is vendégem volt, (Kanadába is járnak medvét lőni)Zoliéknál annyi vad van kitömve a falon, hogy számomra már rémísztő...
Nos, az urak megmustrálták az őzet, amit kaptam. Azt mondták, hogy teljesen rendben van az állat, víz nem érheti mielőtt lefagyasztom, mert szétfeszíti a húsát, amikor megfagy, és az nem tesz neki jót. Így is tettem. Amikor kiolvasztom, akkor kell kiáztatni a vért belőle.
Én, mintha úgy tudnám, hogy a vad szárnyasokat szokták a tollában hagyni és lógatni, de az őznél, szarvasnál, vaddisznónál én úgy tudom, hogy nem...
Várom a beszámolót! Okosodni, tanulni, sohasem késő! :))

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.03.10. 18:36:57

@fiam: Beus! Én nem cáfoltam, hogy megfelelő technológiával és hús-csont aránnyal nagyon finom leves készíthető belőle! Sőt, ahogyan a múltkor említettem, egy vadász ismerősöm ezt meg is erősítette. Állítólag a vaddisznónál is az orja leves a legfinomabb, hiszen nem minden csontból fő jó leves. Én csak arra a feltételezett következtetésre jutottam, hogy valószínüleg azért nem találkozunk gyakran a vaddisznó húslevessel, mert vad alaplében hasznosítják gyakrabban a levescsontot.
Ritkán jutok vadhoz, ha vaddisznóhoz jutok, akkor ígérem, hogy kipróbálom és referálok!
:))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.10. 18:47:04

@nemvagyokmesterszakacs: Nem voltam-vagyok ugyan vadász, de erről én is hallottam. Egyes vadakat kiakasztanak, hogy a hús "megérjen", a fransziás szákkifelezés erre a "faisander" - ami a fácán szótőből ered. A fácánt szokták így (nyakánál fogva) fellógatni - és akkor "konyhakész", mikor éretten lehull… brr…
Egyesek szerint a pulykának is használ.
Magyarul talán a "rothasztani" műszóval futottam össze. Ez sem hangzik túl jól :-(((

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.10. 18:57:22

@Mormogi Papa: Ebben Toma a szakértő, ő is az érlelt húsok rajongója, az oldalán biztosan eligazodhattok a témában :)
@nemvagyokmesterszakacs: Nem cáfolatként értelmeztem, csak gyakran mondom, hogy próbáld ki, azért, hogy ne felejtsd el :), mert tényleg megér annyit, hogy kipróbáld. Vagy a barátodhoz hívasd meg magad :D

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.10. 18:59:15

@fiam: A hús állapotát is figyelembe véve tán nem túlzás "szagértőről" beszélni :-)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2011.03.10. 20:52:03

@nemvagyokmesterszakacs: "Hobbiszakács" számára egy hölgy kívánsága parancs. Holnap d.e. 11 táján jön a minden kétséget eloszlató poszt.
:-)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2011.03.10. 21:39:37

@fiam: A huszas éveim elejét "tapostam", amikor az első T-bone steakkel megbirkóztam Nizzában. Byron Humphrey amerikai multi-milliomos Trianon nevű villájának kertjében...nem kell rosszra gondolni, az akkori barátom keresztanyja Byron felesége. Byron rajongott a(z akkori) szép brit akcentusomért és többször is meghívtak hozzájuk (számos gasztroélményem kötődik ezekhez a látogatásokhoz)...később még a férjemmel is! :)))
Szóval az érlelt húsokat - mely sajnos mifelénk hasonlóan félreértelmezett, mint korábban Hobbiszakács említette a pácokkal és fűszerezéssel kapcsolatban - megismerhettem már fiatal éveimben. Főként Olaszországban, Franciaországban és Amerikában érlelik "élből" a húsokat, nálunk csak gyönge próbálkozások vannak erre, mert nincs kultusza. Az érleléshez - ha jól tudom - komoly érlelő kamrák szükségesek megfelelő páratartalom és hőmérséklet kialakítása miatt. Persze hűtőben, zsírpapírban is lehet pihentetni jól tartott állatból húsokat, de azért az nem ugyanaz, mint például amiből az eredeti fiorentinát készítik. Sem a hús minősége, sem az érlelési technika nem mindegy. Sajnos a húsérlelésben nem vagyunk nagyhatalom.
@Hobbiszakács: Köszönöm szépen! Sajnos a vadak tekintetében nem vagyok túl művelt, bár főztem már jó vadételeket kapott, kiváló alapanyagokból. A vad külön kategória, sok tapasztalatot és hozzáértést igényel. Holnap egy lépéssel közelebb kerülök a megismeréshez. A napokban pedig egy őzragu leves és erdei gombás őztokány kapcsán a tapasztalatszerzéshez is! :)))
süti beállítások módosítása